Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci nabídnou českým politikům expertní podporu

Věda
Věda
Foto: Pixabay

Praha - Zprostředkovat politikům přehledně a stručně informace z vědy, zaujmout je pro odborná témata a informovat je o nových technologiích a jejich dopadech, to je nabídka, s jakou přicházejí lidé z Akademie věd (AV ČR).

Inspirovali se přitom parlamentní kanceláří, která funguje od 80. let ve Velké Británii. Možnosti expertní podpory českých zákonodárců projednají akademici na semináři s britskými odborníky v Senátu v úterý 26. září.

Vědci mohou politikům pomoci při hledání řešení mnoha společenských problémů, jako je například zjišťování dopadů změn životního prostředí, rozpoznání vlivů nových technologií na lidské zdraví nebo otázky bezpečnosti a kvality života, jak uvedla Akademie věd v tiskové zprávě.

"Jako vědci disponujeme jedinečnými poznatky a znalostmi, které vznikají převážně za veřejné peníze, a tak bychom to měli veřejnosti nějak vracet," vysvětlil motivaci k takovému kroku jeden z iniciátorů semináře, místopředseda AV ČR Pavel Baran.

Ve Velké Británii slouží k expertní podpoře zákonodárců nezávislá Parlamentní kancelář pro vědu a technologie (Parliamentary Office of Science and Technology, POST), která funguje od roku 1989. Připravuje stručné vědecké analýzy, které mají maximálně čtyři strany a říká se jim "POST notes". Právě to lidi z Akademie věd inspirovalo.

"Na setkáních s vědeckým atašé britské ambasády Otakarem Fojtem nás napadlo, že by bylo dobré pozvat britské odborníky, aby nám řekli, jak to u nich funguje, jaký je tok informací mezi vědou a politickou scénou," řekl mluvčí AV ČR Jan Martinek, který seminář připravoval půl roku.

Témata:  vědci politici

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy