Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvalita potravin i migrační krize: S Hamáčkem a Štěchem jednal předseda slovenského parlamentu

Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předseda slovenského parlamentu Andrej Danko (SNS) dnes jednal o spolupráci v rámci EU, jednotné kvalitě potravin či migrační krizi se svými českými protějšky předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem a předsedou Senátu Milanem Štěchem (oba ČSSD).

Hamáček ocenil spolupráci v rámci zemí visegrádské skupiny. "Byli jsme schopni zastávat společné názory, a ty pak prezentovat s našimi polskými a maďarskými partnery," uvedl. Vzájemné vztahy se Slovenskem označil za nejlepší v historii.

Danko věří, že se spolupráce bude pokračovat i po českých sněmovních volbách. Jedním ze společných projektů má být příští rok připomenutí výročí vzniku Československa v roce 1918. Slovenský parlament před týdnem odmítl výraznou většinou hlasů návrh části opozičních poslanců, kteří chtěli 28. říjen povýšit z památného dne mezi státní svátky.

Šéf Senátu Štěch při setkání s Dankem ocenil zvládnuté slovenské předsednictví EU. "Brzdíme v Evropské unii některé věci, které jsou zbytečné. A zároveň máme společný názor na mnoho problémů, třeba na řešení migrace," uvedl Štěch. Obě země chtějí prosazovat při jednáních v Bruselu jednotnou kvalitu potravin, harmonizaci pracovního práva nebo zajištění bezpečnosti Evropy.

Danko se Štěchem hovořil také o nástupu "antisystémových" stran. "Tyto strany šplhají rychle nahoru a jejich hlavním záměrem není kvalitní správa země, ale spíše snaha získat moc a vliv," uvedl Danko. I proto se na Slovensku chystá nový zákon o politických stranách, jehož záměrem je odlišit podnikatelskou činnost od té politické.

Témata:  Slovensko EU Česká republika Jan Hamáček

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy