Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Romové si stěžují: Zeman hájí jen ty, kteří jsou na jeho straně. Potřebujeme lepšího prezidenta

Miloš Zeman zahájil na Akademii řemesel Praha školní rok
Miloš Zeman zahájil na Akademii řemesel Praha školní rok
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Romský aktivista v komentáři na serveru Romea vyzývá k tomu, aby Romové pečlivě rozmysleli, koho budou v prezidentské volbě v roce 2018 volit. Současný prezident Miloš Zeman prý menšiny a migranty zcela ignoruje a hájí zájmy jen těch, kteří jsou na jeho straně.

Jan Horváth Döme v příspěvku na romském portálu uvádí důvody, proč by Miloš Zeman neměl být příštím prezidentem Česka. Horváth působí mimo jiné jako básník a romský aktivista, pracuje jako sociální pracovník Charity Most, zabývá se též výukou romštiny. 

"Nejvyšší představitel každého státu by měl reprezentovat svůj národ. Být jeho ochráncem, mluvčím, obhajovat práva všech občanů, bez rozdílu. Bohužel, český prezident hájí zájmy jen těch, kteří jsou na jeho straně. Menšiny a migranty zcela ignoruje a při každé příležitosti využívá možnost jak je urazit," domnívá se Horváth.

Aktivista se domnívá, že romská komunita je Zemanovi pomyslným trnem v oko. Přitom při své inauguraci v roce 2013 sliboval, že bude prezidentem všech občanů Česka. "Opak je pravdou. Vzpomínám si, jak při návštěvě jednoho města se ho jedna Romka zeptala, jaký názor má on na Romy. Jeho odpověď zněla: „Romové ať přestanou ničit byty a jdou pracovat, až pak je budu brát jako normální lidi," dokládá aktivista. 

Zeman prý vnímá Romy jako ty, kteří nepracují a jenom berou dávky. Podle aktivisty se však jedná o velký blud a lež, kterou však Zeman opakuje při každé možné příležitosti. "Tleskají mu především lidé, kteří viděli Romy z rychlíku, nikdy nepoznali romskou kulturu, život obyčejných Romů. Předsudky, které vůči nám má valná část Čechů, jsou hnacím motorem vedoucím k rasismu a diskriminaci," míní Horváth. 

"Věřím a doufám, že příští prezident pochopí, že i my, Romové, jsme právoplatnými občany našeho státu a bude prezidentem všech. Je to na nás, koho budeme volit. Prezident by měl být slušným, poctivým člověkem bez předsudků a hájit zájmy všech občanů České republiky. Sousední Slovensko má dobrého prezidenta, který jezdí do osad, poznává romské komunity a hájí jejich potřeby. Je prezidentem všech. Zeman jen některých," uzavírá svou úvahu aktivista.

Nejvážnějšími kandidáty na prezidenta jsou zatím kromě Miloše Zemana akademik Jiří Drahoš a textař Michal Horáček. Do volby by chtěl zasáhnout také známý bojovník proti migrantům a Romům Miroslav Sládek, podpisy nutné ke kandidatuře mu však chybí. 

Témata:  romové prezident ČR Miloš Zeman

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy