reklama

Komise musejí být ze zákona nejméně pětičlenné, pouze u volebních okrsků s méně než 300 voliči mohou být čtyřčlenné a na českých velvyslanectvích tříčlenné. Členy komise mohly nominovat kandidující strany, nebo v případě nedostatku zájemců starostové.

Většinou nebyl podle radnic problém, komise naplnit. "Mezi lidmi jsou často senioři, nejstarší člen komise má letos 86 let. Zájem je i mezi studenty," řekla mluvčí radnice městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Jana Pondělíčková.

"Celkově jsme potřebovali asi 330 komisařů. Strany nám dodaly skoro 60 lidí, zapojili jsme zhruba 140 úředníků. Další členy jsme hledali mezi veřejností, například výzvou na webových stránkách, a podařilo se nám během týdne zajistit dostatek lidí včetně náhradníků," řekl ČTK mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

Iniciativu při hledání členů projevily podle mluvčího královéhradeckého magistrátu Petra Vinkláře kandidující strany. Ve městě bude bude 723 volebních komisařů, minimální počet byl jen 662. V Kladně delegovali nejvíc zástupců komunisté a hnutí Svoboda a přímá demokracie, sdělila Karolina Hummelová z magistrátu.

I v Praze jsou v komisích většinou zástupci stran. "Ve většině případů nám kvótu komise zaplní delegovaní členové politických stran," uvedla mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. Své členy do komisí podle ní nominovalo 12 politických stran a hnutí. Podle mluvčího Prahy 6 Ondřeje Šrámka může za nezájem o práci v komisi nízká odměna. "Po zdanění činí 1105 korun za asi 16 hodin práce," uvedl.

Ve stotisícovém Liberci je podle vedoucí libereckého městského odboru živnostenského a správního Jitky Štíchové rok od roku složitější komise obsadit kvůli stagnujícím odměnám za práci v komisi. "Lidi to nemotivuje," řekla. Odměny se naposledy měnily v roce 2008. Vláda tehdy schválila zvýšení o 500 korun kvůli klesajícímu zájmu o účast. V posledních devíti letech zůstávaly odměny stejné, ač průměrná mzda za stejnou dobu stoupla podle údajů Českého statistického úřadu o třetinu. Řadoví komisaři dostanou 1300 Kč, zapisovatel 1500 Kč a předseda 1600 Kč.

Od členství lidi odrazuje podle jihlavské radnice i nutnost odměny ohlásit finančnímu úřadu a zdanit. Odměna totiž podléhá dani z příjmů. "Než by běhali po úřadech, raději se práce v komisi vzdají," řekla Alena Holubová z magistrátu v Jihlavě.