Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Perličky z voleb: Odvolila 103letá seniorka, na ambasádě v Bratislavě byla fronta v Bratislavě, zájem mají novináři z celého světa

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bratislava/Praha/Ostrava - Několik desítek lidí se dnes krátce po zahájení voleb do Sněmovny shromáždilo u volební místnosti v budově české ambasády v Bratislavě. Výsledky sněmovních voleb budou ve štábech českých politických stran sledovat zástupci médií z celého světa.

Z volebního štábu ANO chtějí o českých volbách vysílat televize z Německa, Rakouska, Polska, Francie, Itálie či Nizozemska, řekla mluvčí hnutí Lucie Kubovičová. "Zájem má prakticky celá Evropa," doplnila.

O velkém zájmu z ciziny hovořil i tajemník strany SPD Jaroslav Staník. "Celkem máme devět televizních štábů od Japonska po Francii, je to více než 20 zahraničních novinářů," řekl Staník. U SPD nebudou chybět Slováci a německý televizní štáb.

Japonský televizní štáb očekávají i Piráti. Ve čtvrtek dopoledne měla strana potvrzenou také účast slovenských televizí TA3 a Markíza. Mluvčí strany Karolína Sadílková řekla, že kromě toho Piráti komunikují se dvěma německými štáby, ale jejich účast neměli definitivně potvrzenou.

V centrále ODS se dnes ráno registrovala německá televize, a doplnila tak několik štábů ze Slovenska. U ČSSD, která minulé parlamentní volby vyhrála, se akreditovali také novináři německé veřejnoprávní televize ARD.

Fronta v Bratislavě

"Ve zvláštním seznamu voličů vedeném u našeho zastupitelského úřadu je zapsáno 486 osob. Očekáváme, že přijde (hlasovat) několik stovek zapsaných a vedle toho několik stovek voličů s voličským průkazem," řekl novinářům zástupce velvyslankyně a předseda volební komise Pavel Sladký. Za první hodinu od otevření volební místnosti hlasovalo na ambasádě 103 lidí.

Mezi prvními odevzdal svůj hlas i herec Stanislav Majer. "Mám tu nějakou práci a nemůžu být v Čechách, tak jsem si včas vyřídil volební průkaz. Volím vždy. Mimo Česko poprvé," uvedl Majer.

Krajané na Slovensku ale dlouhodobě neprojevují velký zájem o volby. "Je to proto, že jediné místo, kde se dá na Slovensku volit, je české velvyslanectví v Bratislavě," řekla ČTK předsedkyně Českého spolku v Košicích Dagmar Takácsová. Dodala, že příslušníci české komunity z východního Slovenska to mají do Bratislavy daleko a že ani v těchto volbách neočekává větší účast krajanů na hlasování. V minulosti mohli Češi na Slovensku hlasovat nejen v Bratislavě, ale i na českém generálním konzulátu v Košicích. Ten byl ale už před lety zrušen.

Volí i lidé bez domova

Mezi prvními voliči, kteří dnes mířili k volebním urnám v Ostravě, byli také klienti Domova Přístav. Speciální zařízení pečuje například o imobilní bezdomovce nebo třeba ty, kteří trpí duševním onemocněním. Řada klientů s ohledem na svůj stav a přiděleného opatrovníka volit nemůže, čtyři uživatele ale dnes do volebních místností rozvezli a doprovodili pracovníci zařízení.

"Volím pokaždé, co bývají volby, a myslím si, že je to povinnost každého občana. Speciálně jsem se nepřipravovala, ale dívám se na televizi, takže jsem sledovala pořady, co se týkají voleb," svěřila se ČTK jedna z klientek Anna Malíková, která šla odevzdat svůj hlas.

Podle ředitele domova Daniela Cieślara zařízení poprvé doprovází své klienty k volbám. "Je to samozřejmě práce navíc, ale myslíme si, že je to jejich právo tam jít a my se jim snažíme k tomu dopomoci," uvedl Cieślar. Podle něj jsou sice lidé klienty zařízení, ale nemají v něm trvalé bydliště, a dříve tak pro ně bylo s ohledem na jejich zdravotní stav obtížné dopravit se do volební místnosti. Mnozí z nich navíc nemají žádné rodinné vazby, nikoho, kdo by jim pomohl. "Nemají třeba syna, který by je do té místnosti doprovodil. Toho jim dnes nahrazuji já," dodal s úsměvem Cieślar.

Je jí 103 let, o politiku se stále zajímá

V Novém Boru na Českolipsku dnes v pečovatelském domě vhodila do přenosné urny svůj hlas stotříletá Anna Hejná. Volebním komisařům vyšla v ústrety. Nejdůležitější při volbách je podle ní vybrat lidi, kteří pomáhají ostatním.

Usměvavá čiperná stařenka čekala na dvojici volebních komisařů před pokojem, připravila si doklady a volební lístek, ochotně pak zapózovala fotografům. "Je to vždycky hezké, když se něco děje," poznamenala. Kolikrát už za svůj život byla volit, si prý nepamatuje.

Dům s pečovatelskou službou obývá 13 lidí. Podle pečovatelky Lenky Roučové se jich letos rozhodlo ve volbách do Poslanecké sněmovny svého práva využít jedenáct. "Byly tu opravdu čilé debaty na téma voleb. Lidé se dohadovali, koho budou volit, co na to říká rodina, proč volit toho a toho druhého ne," popsala diskuse klientů Roučová. "Sejdeme se a povídáme si a také vzpomínáme," řekla Hejná, které hned vytanula na mysli řada příběhů ze života. "Třeba na pana prezidenta Masaryka si pamatuju velmi dobře, toho jsme milovala," podotkla.

Témata:  volby Slovensko Česká republika volby 2017

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy