reklama

Ty dosud ostatní strany z podobných jednání vytěsňovaly s odkazem na jejich nedemokratičnost. Schůzka se točila především kolem uspořádání nové Sněmovny a priorit stran, řekl novinářům po jednání předseda KSČM Vojtěch Filip. Odpoledne zamíří do Průhonic i představitelé Starostů a nezávislých a večer sociálních demokratů.

"Nečekejte, že z těch schůzek bude něco zásadního. My chceme jednat s každým, kdo s námi bude chtít jednat, uvidíme, jak se to bude postupně vyvíjet," řekl novinářům Babiš.

Termín a místo jednání s Babišem teprve ladí další partneři z končící koalice lidovci, podle předsedy Pavla Bělobrádka se patrně odehraje v pondělí. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek v sobotu uvedl, že primárně by se hnutí mělo bavit o další spolupráci s dosavadními koaličními partnery.

Babiš v sobotu textovou zprávou gratuloval všem lídrům stran, které se dostaly do Sněmovny, a vyzval je k neformálním jednáním o uspořádání dolní komory. Místo, kam si Babiš politiky zve, se nelíbí šéfovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. Jednání by se podle něj měla odehrávat ve Sněmovně. Po úvodním kole seznamovacích schůzek zřejmě strany s dalšími jednáními budou pokračovat po úterý, kdy ustaví většina z nich sněmovní kluby. Už na dnešní odpoledne takové jednání sezval sněmovní nováček - Piráti.

Podle západoevropských médií změnily volby v Česku dosavadní politické uspořádání a země se ocitla na počátku populistické éry. "To je zemětřesení. Je to úplná vzpoura proti zavedeným stranám a hlavnímu proudu," citoval deník Financial Times (FT) Milana Niče z thinktanku Německá rada pro zahraniční vztahy. "Od devadesátých let si nemohu vzpomenout na volby, které tak změnily politickou krajinu," dodal.

Podle britského listu The Independent dostaly tradiční politické elity tvrdou ránu: čtyři z pěti nejlépe umístěných stran zpochybňují tradiční politické proudy. Některá média poukazují na to, že Babiš je obviněn z podvodů s evropskými dotacemi, na druhou stranu ale dává naději těm, kteří se domnívají, že jsou vyděděnci prosperující české společnosti.