reklama

Häupl dostane Řád bílého lva za zlepšování a upevňování česko-rakouských vztahů. "Jsem velmi hrdý, když se podívám na řadu oceněných přede mnou. Je to pro mě velká čest," řekl Häupl.

Jako vídeňský starosta je současně hejtmanem rakouské metropole jako jedné ze spolkových rakouských zemí. Magistrát a zemskou vládu vede nepřetržitě od roku 1994. Do rakouské sociální demokracie (SPÖ) vstoupil v roce 1978, předtím od roku 1975 vedl sociálnědemokratický studentský spolek.

Vztahy ČR a Rakouska hodnotí jako velmi dobré. Dokládá to i častými jednáními ministrů obou států o spolupráci v dopravě či jinde. Míní, že by Rakušané a Češi měli diskutovat i o kontroverzních věcech nepříjemných oběma stranám. Patří sem postoj k jaderné energetice a obnovitelným zdrojům či k poválečným Benešovým dekretům a následnému odsunu Němců.

"Jsou části historie, které jsou Rakousku i Česku nepříjemné. Je potřeba o nich vést debatu, zda se nenajde shoda. Mnozí mladí nemají už tušení, kdo byl vlastně (prezident Edvard) Beneš," uvedl Häupl. Už dřív řekl, že "vztahy mezi Rakušany a Čechy jsou tak ambivalentní, jak jsou si lidé v obou zemích podobní".

Na českém hlavním městě jej nejvíc okouzluje, jak se mu podařilo po pádu železné opony obnovit historické památky, hlavně ty secesní. Ve Vídni se prý zdaleka tak nedochovaly. Podle Häupla by se obě metropole neměly od společné minulosti odpoutávat ani ve 21. století. Zdůraznil, že Prahu si za sídelní město vybrali někteří rakouští císaři. Některé snahy o vystoupení Česka z EU komentovat nechtěl. Evropské uskupení považuje za "největší mírový projekt, jaký kdy existoval" a kdyby padl, viděl by to jako "absolutní katastrofu".

S českým prezidentem se setkal naposled loni v prosinci. Tehdy je rozděloval postoj k rakouským prezidentským volbám, každý podporoval jiného kandidáta. Häupl Zemana ale kritizoval už před 15 lety ještě jako premiéra právě za výroky o sudetských Němcích. Zeman o nich mluvil jako o zrádcích a Hitlerově páté koloně. Häupl pak o Zemanovi řekl, že by "s tímto pánem měl nerad cokoliv společného".