Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Čem jsou Češi jiní? V průměru žijí déle než Slováci, populace však rychle stárne

Lidé
Lidé
Foto: Pixabay

Praha/Bratislava - Lidé v Česku mají šanci žít déle než obyvatelé Slovenska. Populace v obou zemích stárne. Česká společnost je ale starší než ta slovenská. Lidé na Slovensku víc než v Česku stojí o manželství. V Česku se celkově rodí o něco víc dětí.

Česko mělo ke konci června 10,54 milionu obyvatel, Slovensko 5,44 milionu. Češi tvoří asi dvě procenta obyvatel Evropské unie, Slováci pak zhruba procento. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ), Slovenského statistického úřadu a Eurostatu.

V obou státech sice mladí do 15 let tvoří kolem 15 procent obyvatel, podíl seniorů je v Česku ale vyšší. Lidé nad 65 let představují v ČR kolem 18 procent populace, na Slovenku asi 14 procent. V roce 2015 polovina obyvatel v Česku měla víc než 41,1 roku, na Slovensku byla polovina starší 39 let. Průměrnému Čechovi bylo loni 42 let, průměrnému Slovákovi pak 40,37 roku.

Život se od roku 1989 výrazně prodloužil v obou částech bývalého Československa. Podle demografů těsně po rozdělení společného státu v roce 1993 naděje dožití slovenských mužů dosahovala 68,3 roku a žen 76,7 roku, českých mužů 69,3 roku a českých žen 76,4 roku. Postupně se délka života protahovala. Loni měli čeští muži při narození před sebou 76,2 roku a české ženy 82,1 roku. Na Slovensku měli muži šanci dožít se 73,7 a ženy 80,4 roku. Na stovku mužů připadá na Slovensku 105 žen, v Česku 104.

Na Slovensku připadá na tisícovku obyvatel víc než pět svateb, v Česku ani ne pět. Zatímco v ČR je na deset tisíc lidí 24 rozvodů, v sousední republice je jich 18. V Česku se téměř polovina dětí rodí mimo manželství, loni podíl dosahoval 48,6 procenta. Na Slovensku mají nesezdané rodiče či jen matku dvě pětiny narozených - minulý rok to bylo 40,2 procenta.

V Česku se celkově rodí o něco víc dětí. Na tisícovku obyvatel tu loni připadlo 10,7 živě narozených. Na Slovensku to bylo 10,25. I když nyní v ČR přichází na svět víc dětí, než kolik lidí umírá, za přírůstkem počtu obyvatel jsou hlavně cizinci. O Česko mají větší zájem než o Slovensko. Na deset tisíc obyvatel v ČR loni přibylo 24 lidí, na Slovensku devět.

Témata:  obyvatelstvo Česká republika Slovensko lidé

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy