Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS, TOP 09, STAN a lidovci spojili síly a vytvořili Demokratický klub

26. kongres ODS
26. kongres ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN se sdružily do uskupení Demokratický blok, aby společně postupovaly při pondělním ustavení Sněmovny. Podle šéfa poslanců STAN Jana Farského dostali nabídku účastnit se bloku i sociální demokraté a Piráti. V tom případě by blok měl sílu 85 mandátů.

Zástupci řekli, že nebudou do čela dolní komory volit Radka Vondráčka z hnutí ANO, požadují dvě místa místopředsedů Sněmovny a vedení sedmi výborů. Předseda ODS Petr Fiala nebude kandidovat proti Vondráčkovi.

Demokratický blok má nyní ve Sněmovně 48 mandátů, zastupuje tak přes 27 procent voličů, tedy 1,4 milionu hlasů.

Fiala, který chtěl kandidovat do čela Sněmovny, nyní takový krok považuje za bezpředmětný vzhledem k tomu, že KSČM, SPD, ale i Piráti se rozhodli vydat post šéfa komory hnutí ANO. "Já nebudu asistovat něčemu, co bylo rozhodnuto mezi těmito subjekty. Nikdy jsem svou kandidaturu nechápal jako boj o funkci, ale jako pojistku parlamentní demokracie," vysvětlil Fiala.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek Fialův krok ocenil. Bude podle něj díky tomu zcela jasné, kdo ve Sněmovně svými hlasy podpoří realizaci projektu prezidenta Miloše Zemana a šéfa ANO Andreje Babiše. Babiš sestavuje menšinovou vládu, Zeman už deklaroval, že ho případně pověří i dalším pokusem o sestavení kabinetu a nepřipustí předčasné volby, což by mohlo znamenat dlouhodobé fungování vlády bez důvěry.

Fiala ANO vyčetl, že při jednáních s ostatními stranami postupuje netransparentně a jeho postup je matoucí. "Abychom čelili mlžení, zákulisním intrikám, domluvily se tyto čtyři strany ke společnému postupu a zároveň vyzveme ANO ke společnému jednání," uvedl.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky ODS TOP 09 KDU-ČSL Starostové a nezávislí

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy