Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jiří Fajt podal kvůli profesuře stížnost k Ústavnímu soudu

Ústavní soud ČR
Ústavní soud ČR
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha/Brno - Ředitel Národní galerie Jiří Fajt podal ústavní stížnost proti tomu, že ho prezident Miloš Zeman v dubnu 2015 nejmenoval profesorem. Hlava státu argumentovala jeho údajnou žádostí, aby mu banka prostřednictvím sponzorského daru poskytla doplatek k platu ředitele galerie.

Prezident nepodepsal Fajtův jmenovací dekret společně s dekretem pro fyzika Ivana Ošťádala a politologa Jana Eichlera z Vysoké školy ekonomické. Zeman to zdůvodnil vážnými prohřešky těchto akademiků z minulosti.

"Já tuto žádost považuji za nepřímou žádost o úplatek a odmítám jmenovat vysokoškolským profesorem toho, kdo požádal o úplatek," řekl loni Zeman na adresu Fajta. Ten označil Zemanovy argumenty za nepravdivé a manipulativní. Prezident se podle něj chová nepřípustně svévolně.

Fajt a Univerzita Karlova podali na prezidenta žalobu na ochranu proti nečinnosti, avšak neuspěli. Stejně dopadli s následnou kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu. Proto se nyní obrátil na Ústavní soud. "Ústavní stížnost docenta Fajta přišla 6. listopadu," sdělila serveru Lidovky.cz mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková.

Na Ústavní soud se již dříve obrátil také Ošťádal, kterého Zeman rovněž nejmenoval profesorem s poukazem na jeho údajné někdejší kontakty s StB. Soud má vyhlášení nálezu naplánované na 20. listopadu.

Témata:  Miloš Zeman Ústavní soud ČR prezident ČR

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy