Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští vojáci na mírovou misi nepojedou. OSN je chtěla nasadit v Sýrii

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Foto: Army.cz

Praha - Jak si přál Miloš Zeman, měli čeští vojáci vyrazit na mírovou misi OSN na Golanské výšiny mezi Izraelem a Sýrií. Z plánu ale - podle zjištění Lidových novin - sešlo. Armáda se zalekla změny plánu, totiž že by ženisté neoperovali v Izraeli, ale na syrské straně.

Praha odvolala nabídku vyslat ženisty na Golanské výšiny. OSN totiž chtěla Čechy nasadit v Sýrii. Přitom už za dva měsíce se mohla naplnit vize českého prezidenta Miloše Zemana vyslat české vojáky do mírové mise OSN na Golanských výšinách. Podle diplomatických zdrojů se na tom v uplynulých týdnech v tichosti dohodli zástupci českých ozbrojených složek, diplomacie a ústředí světové organizace.

Dnešní Lidové noviny ale uvádějí, že ve středu došlo při jednáních mezi českou stranou a zástupci OSN k roztržce. Výsledkem je, že Češi nakonec do výbušné oblasti na pomezí Sýrie a Izraele nejspíš vůbec nepojedou.

"Je to definitivní rozhodnutí, ze strany OSN totiž došlo ke zcela zásadní změně podmínek," prohlásil včera mluvčí ministerstva obrany Petr Medek. "OSN po nás požadovala nasazení vojáků na syrské straně a to je pro nás z bezpečnostních, operačních i politických důvodů zcela nepřijatelné," tlumočil pro LN stanovisko ministerstva.

Ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček byl ale ještě včera vpodvečer opatrnější. "Takovou informaci z ministerstva zahraničí nemám a neoficiálně mám přesně opačnou," napsal.

Praha dosud předpokládala, že česká ženijní četa bude působit na vcelku stabilním území Golanských výšin, kontrolovaném Izraelem. Ve středu ale velitel mírových jednotek OSN, známých pod zkratkou UNDOF, indický generál Jai Menon prohlásil, že by své budoucí podřízené rád viděl na syrské straně, tedy na horké půdě, kde proti sobě bojují Asadovy vládní síly a různé povstalecké skupiny.

Témata:  Armáda České Republiky OSN (Organizace spojených národů) Golanské výšiny

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy