Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak moc je čeština pro cizince obtížná? Zkoušku z jazyka složilo už 64 tisíc žadatelů o trvalý pobyt

Lidé
Lidé
Foto: Pixabay

Praha - Zkoušku z češtiny potřebnou k získání trvalého pobytu v Česku složilo za posledních devět let zhruba 64.000 lidí ze států mimo EU.

V poslední době uspěl přibližně každý druhý, který u zkoušky byl. Vyplývá to z vyhodnocení systému výuky a zkoušek z češtiny pro cizince k udělení trvalého pobytu v minulém roce, který ve středu vládě předloží ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD).

Zkoušky k získání trvalého pobytu koordinuje od roku 2008 Národní ústav pro vzdělávání ve spolupráci s ministerstvy školství a vnitra. Resort školství zaplatil za jejich organizaci v tomto roce 1,65 milionů korun. V této ceně je vývoj a distribuci testů a informačních materiálů, provoz webu a zajištění zkoušek. Ministerstvo vnitra poslalo peníze na první pokus u zkoušek. Do 3. listopadu to činilo za letošek 3,09 milionů korun.

Pro příští rok se zatím počítá z rozpočtu ministerstva školství s celkem 1,65 miliony korun a z vnitra s 10 miliony korun.

Žadatelů o trvalý pobyt v posledních letech v Česku přibývá. Složení zkoušky z češtiny je jednou z podmínek pro jeho získání pro lidi ze států mimo EU. Musí prokázat její znalost na nejnižší úrovni A1, v současnosti se ale připravuje její navýšení na úroveň A2.

Zatím není jasné, od kdy by měla být zavedena. Ministerstvo vnitra uvolnilo za tímto účelem letos tři miliony korun. Na rok 2018 požádal Štech o dalších 1,6 milionu korun.

Zkouška z češtiny má písemnou a ústní část, první pokus je zdarma, každý další stojí 1500 korun. Další podmínkou pro získání trvalého pobytu je, že cizinci v ČR žijí minimálně pět let. Pro občany ze států EU tyto podmínky neplatí.

Nejpočetnější skupiny žadatelů tvoří Ukrajinci, Vietnamci a Rusové. K 30. dubnu letošního roku ji úspěšně absolvovalo 36.789 Ukrajinců, 10.884 Vietnamců a 5878 Rusů.

Témata:  cizinci čeština Česká republika lidé

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy