Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezaměstnanost v ČR je nejnižší za 20 let a stále klesá

Úřad práce
Úřad práce
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - K 30. 11. 2017 evidoval Úřad práce ČR celkem 265 469 uchazečů o zaměstnání. To je o 5 704 méně než v říjnu, o 97 286 méně než před rokem a zároveň nejméně od listopadu 1997, kdy jich bylo 254 106. Z celkového počtu lidí bez práce bylo v uplynulém měsíci 242 499 dosažitelných uchazečů. Podíl nezaměstnaných osob klesl na 3,5 % (říjen 2017 – 3,6 %, listopad 2016 – 4,9 %).

Situaci na trhu práce nadále ovlivňuje příznivý stav ekonomiky. Z jednotlivých regionů měl koncem listopadu nejnižší nezaměstnanost Plzeňský kraj s mírou nezaměstnanosti 2,3 procenta. Nejvyšší je podíl nezaměstnaných nadále v Moravskoslezském kraji s 5,4 procenta. Mezi okresy je nejnižší nezaměstnanost opět na Rychnovsku s 1,2 procenta. Naopak nejhorší situace zůstává na Karvinsku, kde je bez práce 8,1 procenta lidí.

Na jedno volné místo připadalo na konci listopadu v Česku v průměru 1,2 uchazeče. Nejvyšší přetlak na pracovním trhu registrují úřady práce na Karvinsku, kde bylo 8,8 uchazeče na místo. Naopak nejlepší je situace na Pardubicku a v okrese Praha-východ, kde na jednu volnou pozici připadá shodně 0,2 uchazeče.

Největší zájem mají zaměstnavatelé o stavební dělníky, pomocníky ve výrobě a řidiče nákladních aut. Sháňka je také po montérech, svářečích nebo kuchařích a uklízečkách. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory. "Právě v této oblasti se zaměstnavatelé nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované zaměstnance," uvádí ÚP.

V rámci krátkodobých pracovních poměrů zaměstnavatelé nejčastěji hledali pomocníky v oblasti těžby a stavebnictví, uklízeče, pomocníky ve výrobě, v dopravě a skladování nebo montážní dělníky. Pokud jde o předvánoční „brigády“, tyto nabídky se v evidenci ÚP ČR objevují v menší míře a jejich počty výrazně nerostou ani v tomto období. Důvodem je především fakt, že zaměstnavatelé tuto oblast řeší primárně prostřednictvím pracovních portálů, přes agentury práce, vlastními silami nebo přijímají zaměstnance, kteří se osvědčili v minulosti, uvedl portal.mpsv.cz. Nejčastěji mají zájem o prodejce zábavní pyrotechniky, pro stánkový prodej, o pomocné prodavače na doplňování regálů, pomocné pracovníky v úklidu a pro vykládku kamionů, skladníky a různé profese v pohostinství či hotelovém provozu.

V evidenci byli nejčastěji uchazeči o zaměstnání s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Průměrný věk nezaměstnaných činil v listopadu 42,9 roku. Mezi evidovanými bylo 97 165 lidí nad 50 let a na celkové nezaměstnanosti se podíleli 36,6 %. Z celkového počtu uchazečů o zaměstnání bylo těch, kteří jsou bez práce déle než 12 měsíců, 36,4 % - celkem 96 504 osob. Průměrná délka nezaměstnanosti činí 722 dní. V uplynulém měsíci bylo bez práce 139 359 žen (52,5 % z celkového počtu nezaměstnaných) a 45 526 OZP (17,1 % z celkového počtu nezaměstnaných).

Témata:  nezaměstnanost Úřad práce zaměstnanci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy