reklama

"Mezi nejprodávanější druhy patří v průběhu roku ze sladkovodních pstruh, z mořských je mezi našimi zákazníky oblíbený především losos. Co se týče vánočních ryb, podle zkušeností z našich prodejen zákazníci jednoznačně preferují tradičního českého kapra a jeho díly - v prosinci je realizováno až 90 procent celoročních prodejů této sladkovodní ryby," sdělila mluvčí řetězce Ahold Barbora Vanko.

I podle mluvčího řetězce Tesco Václava Koukolíčka je největší prodej kaprů právě před Vánocemi. "Druhá taková velká sezóna kapra jsou Velikonoce, ale v porovnání s Vánocemi jsou prodeje daleko nižší. Co se týká celoročního prodeje, v oblibě je také pstruh. Stále více je oblíbený i losos. V nabídce před Vánocemi máme i tresku, krevety nebo tuňáka," dodal.

Podle Vanko roste před Vánoci zájem například o tolstolobika nebo sumce. ale i o mořské plody jako jsou krevety nebo slávky.

Kromě kapra a dalších ryb jsou podle zástupců Globusu oblíbené také vinné klobásy. "Neznám jiný pokrm tak typický pro vánoční tabuli. Správná vinná klobása je vyrobena ze směsi vepřového a hovězího masa, okořeněná bílým vínem, bílým pepřem, muškátem a citronem naplněná do skopového střívka," řekl vedoucí řeznictví a uzenářství hypermarketů Globus Pavel Holeček.

Podle něj jsou klobásy typickou zimní specialitou, protože v minulosti byly dostupné jen v době zabíjaček, protože se rychle kazí. "Tak se stalo zvykem brát vinnou klobásu jako typicky vánoční produkt. V některých rodinách nahrazuje kapra, protože má velice jemnou chuť, kterou mají rády děti. Dříve platilo, že byla oblíbená zejména v oblasti 'nad Labem', tedy hlavně v severních a východních Čechách. V poslední době však roste zájem i v jiných regionech jako na Moravě," uzavřel Holeček.