Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Okamura skončí ve vězení? David Rath otevřeně popisuje, jak to dnes chodí

Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení.
Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Koho zavřou příště? Právě na to se ptá někdejší hejtman v čele Středočeského kraje za ČSSD David Rath. Podle něj je možné najít špínu téměř na všechny. A pak stačí, když se jen někomu znelíbíte, nebo se vás chce někdo zbavit.

„Rád bych se mýlil, ale vychází mi, že je na řadě Tomio Okamura. Že nic neudělal? A to něčemu vadí? Respektive určitě něco spáchal. Neporušit český trestní zákon je totiž nemožné, je mimořádně pružný a umožňuje příslušným orgánům odůvodnit takřka cokoli a také umožňuje takřka cokoli omluvit. Záleží jen na vůli,“ tvrdí Rath který byl v roce 2015 nepravomocně odsouzen za korupci a manipulaci s veřejnými zakázkami. Média o tom podle něj nerada mluví, protože si nepěknou realitu nechtějí připustit. „Veřejnost o tom skoro netuší, náhled mají jen ti, kteří měli tu čest pružnost paragrafů a jejich vykladačů poznat na vlastním těle. Je proto marné o tom mluvit a psát, protože vám nikdo stejně nevěří a věřit nechce,“ píše na blogu na serveru Aktuálně.cz Rath s tím, že zloději jsou všichni Důkaz je prý jednoduchý. „Vytáhněte si seznam politiků a podnikatelů, kteří byli vyšetřováni a souzeni. Většinu stovek jmen jsme už zapomněli (možná si ani nezapamatovali a nepostřehli) a tak z hlubin paměti vytáhněme alespoň nejznámější - Čermák (ODS), Snopková s Svoboda (ČSSD), Čunek (KDU), Jourová (ANO), Bárta (VV), Rath (ČSSD), Parkanová (KDU), Nečas (ODS),Půta ( Starostové), Babiš s Faltýnkem( ANO)... Až to vypadá, že slogan premiéra Babiše - všeci kradnů - je pouhým popisem skutečnosti,“ poznamenal.

Problém prý ale ve skutečnosti leží někde jinde. „Jde o to, že se střetávají dva zcela odlišné světy. Po roce 1989 se společnost vydala cestou údajně podporující svobodnou aktivitu jedince, ale trestní zákon zůstal svojí filozofií vězet takřka v padesátých letech tuhé komunistické diktatury, kdy co nebylo výslovně povoleno bylo zakázáno, tudíž trestné,“ zlobí se někdejší hejtman. Tuto filozofii podle Ratha vyznává i velká část příslušníků represivních složek. „Tudíž každý aktivní člověk, který se o něco snaží (v politice, podnikání) se více či méně dostává do střetu s pavučinou - sítí vše zakazujících zákonů, které navíc vůbec nikdo nezná,“ vysvětluje. Zadání tak podle něj vzniká na různých úrovních a s rozdílnou motivací. „Někdy máte jen smůlu, že jste nesympatičtí některému prokurátorovi nebo vlivnějšímu policistovi. Třeba vám chce přebrat manželku či milenku nebo zbavit konkurence svého kamaráda podnikatele, někdy stačí jen závist,“ píše Rath. Připomíná, že politika je boj o moc. „Vadíte spolustraníkům? Vadíte opozici? Štvete vlivné novináře? Stojíte v cestě zájmům třeba USA nebo EU? Když máte nějakou moc nebo svými názory a projevy ohrožujete něčí zájmy, nastoupí trestní mašinerie. Někoho to smete okamžitě - třeba Ratha a Parkanovou, jiný to přežívá - Babiš, Půta, Faltýnek... Dřív se používala dýka, jed a bomba, dnes jsme civilizovaní, stačí list papíru s obviněním,“ myslí si expolitik. A proč je podle něj na řadě Tomio Okamura? „Dosáhl slušného volebního úspěchu a je předpoklad, že bude nadále sílit. To se nehodí vůbec nikomu. Pro ANO je nejsilnější konkurencí, přetahují se o stejné voliče. Pro ODS, ČSSD, Piráty a KDU jde o nebezpečné extrémisty, stejně tak pro většinu médií. EU štve svoji eurofobií, USA svoji NATOfobií. Navíc je potřeba odvést pozornost od vlastních průšvihů. Tomio Okamura je prostě ideální terč,“ dodává Rath.

Témata:  David Rath 1 Tomio Okamura

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy