Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko poslalo do Sýrie další humanitární pomoc

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Do Sýrie dnes dorazila další dodávka humanitární pomoci z České republiky. Česká pomoc v Sýrii se řídí vládním programem Poskytnutí humanitární, rozvojové a rekonstrukční asistence Sýrii v období 2016 - 2019.

Na webu o tom informovalo ministerstvo zahraničí. Vojenský speciál v noci na dnešek odletěl z Prahy s nákladem 3,7 tuny kojeneckého mléka v hodnotě 650.000 korun.

„Na syrské straně dodávku převzali pracovníci Syrského arabského červeného půlměsíce (SARC), který navzdory pokračujícímu konfliktu pokrývá většinu syrského teritoria," uvedlo ministerstvo zahraničí. Organizace pomoc rozdělí lidem v nouzi, zejména rodinám, které musely kvůli válce opustit své domovy, dodal úřad.

Podle údajů Dětského fondu OSN (UNICEF) z minulého týdne je v Sýrii přibližně pět milionů dětí, které jsou odkázány na humanitární pomoc. Přibližně k milionu z nich se přitom pomoc nedostává vůbec, nebo velmi nepravidelně.

Dnes doručená zásilka je osmou za poslední dva roky. V předchozí, která byla doručena na začátku měsíce, byly mimo jiné tři sanitky. „Vedle materiální pomoci podporuje ČR také poskytování zdravotní péče, náhradních obydlí, potravin i vzdělávání konfliktem postiženému obyvatelstvu v Sýrii i syrským uprchlíkům v sousedních zemích," informovalo MZV.

Letos Česká republiky vynaloží na pomoc regionu přibližně 224 milionů korun, v loňském roce to bylo přibližně 200 milionů.

Témata:  Sýrie Česká republika humanitární pomoc Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy