Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový ministr Milek: Česko musí být potravinově soběstačné

Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr zemědělství Jiří Milek (za ANO) považuje za svou prioritu zajištění potravinové soběstačnosti Česka. Vyloučil možnost prodeje státních podniků Budvar a Lesy ČR. V Bruselu bude jednat o podobě společné zemědělské politiky po roce 2020.

Na zajištění potravinové bezpečnosti apeloval i premiér Andrej Babiš. Milek prohlásil, že to považuje za svou hlavní prioritu, důležité proto podle něj bude dát zemědělcům a potravinářům podporu srovnatelnou s tím, jakou mají jejich kolegové v západních zemích EU. "Každý vyspělý národ dbá o zajištění soběstačnosti v základních potravinách," řekl.

Nový ministr chce zabránit tomu, aby se snižovaly eurodotace pro české zemědělce. Očekává se, že se evropský rozpočet na společnou zemědělskou politiku bude snižovat kvůli brexitu.

Milek za další prioritu označil ochranu českého trhu před dovozem potravin, které by neměly dostatečnou kvalitu. Babiš se také zmínil o tomto problému, řešení je podle něj jednoduché. "Měl by být zákon, který řekne: v celé Evropě se bude vyrábět jeden druh Nutelly, všichni to budou kupovat a je to vyřešené," řekl předseda vlády.

V rámci resortu by se dalo podle premiéra šetřit, upozornil na programy na podporu kvalitních potravin, například Klasu. "V minulosti se mi zdálo, že dáváme moc peněz na tu Klasu, jestli to má až takový smysl pro potravináře, nevím," uvedl.

Milek v úřadu bude muset vyřešit i skutečnost, že je předsedou představenstva zemědělského a potravinářského koncernu Úsovsko. Účast členů vlády ve vedení firem, které pobírají dotace, omezuje zákon o střetu zájmů. Jednou z možností, jak vyřešit situaci, aby byla v souladu se zákonem o střetu zájmů, je vložení jeho podílu do svěřenského fondu, řekl již dříve na dotaz novinářů. Podobně naložil kvůli zákonu Babiš se svým zemědělským a potravinářským holdingem Agrofert a firmou SynBiol, když byl ještě ministrem financí v minulé vládě.

Témata:  Ministerstvo zemědělství České republiky Andrej Babiš potraviny

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy