Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová? Ta má na rukou krev mého syna, říká matka zabitého řidiče kamionu

Angela Merkelová, německá kancléřka
Angela Merkelová, německá kancléřka
Foto: Vláda.cz

Berlín - Matka polského řidiče kamionu, který se loni stal první obětí berlínského atentátníka Anise Amriho, dává vinu za smrt svého syna i kancléřce Angele Merkelové. Podobné pocity dávají najevo i další pozůstalí, včetně Čecha Petra Čižmára, jehož manželka Naďa při útoku zahynula.

Lukasze Urbana (37) v jeho kamionu, ve kterém čekal na vyložení nákladu, zastřelil Amri loni 19. prosince večer. Nedlouho poté tímto kamionem vjel do prostoru vánočního trhu v západní části německé metropole, kde zabil dalších 11 lidí a na sedm desítek jich zranil.

Rodiče řidiče, kteří už v minulosti přišli o jednoho syna, se s tragédií nesmířili. "Chci paní Merkelové říci, že má na svých rukou krev mého syna," říká Urbanová, která prý měsíce přemýšlela o tom, co šéfce německé vlády při osobním setkání řekne. Merkelové mimo jiné vyčítá, že rodině po útoku ani nezaslala osobní kondolenci.

Kritická slova na adresu Německa volí také otec Lukasze Urbana. Německá vláda a úřady se podle Henryka Urbana chovaly neuctivě. Urban kritizuje navíc i památník obětem, který bude v úterý na místě útoku odhalen. Jména obětí a země jejich původu budou zvěčněny na schodech pod Pamětním kostelem císaře Viléma na náměstí Breitscheidplatz.

"Co to má být za symbol - jméno na schodu?" ptá se rozčarovaný otec polského řidiče.

Témata:  Angela Merkelová Německo Polsko

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy