Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úřad rozdal pokuty za volební kampaň. Trest dostali Piráti, ANO, ČSSD, TOP 09 i STAN

Piráti
Piráti
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí rozdal od září zhruba 30 pokut za chyby ve volební kampani. Hnutí ANO dostalo pokutu dvakrát. Peněžní sankci dostali také Piráti, ČSSD, TOP 09, STAN, KSČM.

Proti sankci ve správním řízení se lze bránit žalobou ke Krajskému soudu v Brně. Úřad dosud jména pokutovaných nezveřejňoval. Starostové a nezávislí si od něj však na základě zákona o svobodném přístupu k informacím vyžádali všechna rozhodnutí, a proto je úřad zveřejnil na internetu.

Úřad zjistil pochybení vlastní kontrolou, dostával ale i podněty od lidí. Některé pokuty udělil ve správním řízení, u nichž mají pokutovaní povinnost uhradit i 1000 korun náklady řízení, další sankce vyměřil příkazem. Proti příkazu lze podat odpor a případ skončí ve správním řízení.

Jedna pokuta pro hnutí ANO byla za knihu jeho předsedy Andreje Babiše nazvané O čem sním, když náhodou spím. Části výtisků chyběly informace o zadavateli a zpracovateli, což byla jedna z častých chyb v kampani. Strany také nejpozději tři dny před volbami mnohdy nezveřejnily údaje o financování kampaně na webu k tomu určenému. Chybovalo ANO, ale i KDU-ČSL, TOP 09, STAN nebo KSČM. Komunisté zároveň neoznámili úřadu internetové stránky pro zveřejnění informací o financování kampaně. Stejné pochybení měla i ČSSD.

Kromě toho dostal pokutu i Olomoucký kraj nebo město Prostějov za otištění materiálů k volbám v radničních tiscích, což zákon neumožňuje. Za karikaturu tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky dostala sankci Česká asociace satelitních operátorů, za zapojení do kampaně bez předchozí registrace spolek Svoboda projevu, který založili autoři filmu Selský rozum a knihy Žlutý baron namířených proti Babišovi.

Témata:  volební kampaň Hnutí ANO Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy