Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik stát loni vybral na daních? Ministerstvo financí zveřejnilo nová čísla

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Údaje ministerstva financí ukrazují, že "berňáky" loni vybraly na dani z přidané hodnoty (DPH) 381,7 miliardy korun, což je meziročně o zhruba 32 miliard korun více. Na dani z příjmu právnických osob stát vybral o necelých šest miliard Kč více, celkem to bylo 170,7 miliardy korun.

DPH, daň z příjmu právnických osob i daň z příjmu fyzických osob patří mezi takzvané sdílené daně, jejichž výnosy putují do státního rozpočtu i do pokladen měst a krajů. Na kraje připadá 8,92 procenta a na obce 23,58 procenta z celostátního hrubého výnosu daně z příjmů právnických osob a daně z příjmu fyzických osob. V případě DPH dostávaly loni obce 21,4 procenta a kraje 8,92 procenta. Nově od letoška obcím podíl u DPH stoupl na 23,58 procenta. Obce a města by tak mohla získat navíc celkem asi 8,5 miliardy korun ročně.

Podle ministerstva financí daňové příjmy obcí budou za loňský rok v meziročním srovnání o 13,3 miliardy vyšší a u krajů o 5,1 miliardy vyšší. Obce by tak měly z daní dostat 169,2 miliardy Kč a kraje 66,1 miliardy korun.

Celkové daňové příjmy státu bez pojistného na sociální zabezpečení loni stouply o zhruba sedm procent na 952,8 miliardy korun. Příjmy na pojistném ze sociálního zabezpečení loni stouply o devět procent na 466,1 miliardy korun.

Samotný státní rozpočet loni z DPH získal 266 miliard korun, meziročně o 20,3 miliardy více. Na firemních daní do státní kasy putovalo 115,2 miliardy korun, meziročně o čtyři miliardy více.

Celkový pozitivní dopad EET na inkaso MF odhaduje v loňském roce na 5,2 miliardy korun, v případě kontrolního hlášení na 7,2 miliardy korun navíc ve srovnání s rokem 2016.

Ohledně dalších daní stát loni vybral na dani z příjmu fyzických osob 192,8 miliardy korun, tedy meziročně o 20,5 miliardy více. Výběr spotřebních daní stoupl meziročně o 4,6 miliardy na 162,8 miliardy korun.

Témata:  daně DPH státní rozpočet Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy