Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zpráva OLAF je absurdní. Vlastník Čapího hnízda vydal ostré prohlášení

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.
Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Dnes byla zveřejněna kompletní zpráva OLAF. Shrnuje podmínky žádosti farmy o dotaci, výslechy svědků, vyjádření společnosti Imoba, pod níž nyní Čapí hnízdo spadá, vývoj vlastnických vztahů u Čapího hnízda i odkazy na unijní legislativu. Společnost Imoba, která vlastní Čapí hnízdo, považuje zprávu OLAF o vyšetřování farmy za absurdní.

Servery Aktuálně.cz a iHned.cz nezveřejnily kompletní přílohy dokumentu, kterých je podle dřívějších informací několik set stran, ale pouze jejich seznam. Ministerstvo financí, které bylo v Česku prvním adresátem zprávy OLAF, z dokumentu dříve zveřejnilo tři odstavce na základě několika žádostí podaných podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

"Andrej Babiš (ANO) je jediný premiér zemí EU, kterého OLAF vyšetřoval. Byl obviněn českou policií a čeká na vydání sněmovnou k trestnímu stíhání. I proto jsme se rozhodli zprávu publikovat. Jsme přesvědčeni, že v celém textu není nic, co by opodstatňovalo její utajování," uvedl dnes Vladimír Piskáček, ředitel redakcí vydavatelství Economia, pod které Aktuálně.cz i Hospodářské noviny spadají.

Společnost Imoba trvá na tom, že evropská dotace pro Čapí hnízdo byla udělena v souladu s platnými pravidly. "Společnost byla o zahájení vyšetřování úřadem OLAF informována až na jeho samém konci, a to pouhé tři měsíce před vydáním závěrečné zprávy. Společnosti Imoba nebylo nikdy sděleno, jaký skutek úřad OLAF vyšetřuje, opakovaně jí nebylo umožněno nahlédnout do spisu a v rozporu s evropskými předpisy jí ani nebylo umožněno vyjádřit se ke všem skutečnostem, které se jí týkaly," uvedl mluvčí Imoby Karel Hanzelka, který zastupuje i holding Agrofert.

OLAF podle něj ve své závěrečné zprávě neuvedl některé zásadní námitky Imoby a nevzal v potaz ani stížnost k evropské ombudsmance a žalobu k Soudnímu dvoru EU, které Imoba kvůli jeho postupu podala.

Imoba tvrdí, že když OLAF v závěrečné zprávě neoznačil za dotčené osoby ani premiéra Babiše, ani prvního místopředsedu ANO Jaroslava Fatýnka, znamená to, že je úřad z ničeho nepodezírá. Kritizuje také skutečnost, že jako vlastník Čapího hnízda byla mezi dotčené osoby zařazena, podle společnosti to není možné, protože v době udělení dotace nebyla v právním řádu trestní odpovědnost právnických osob.

Imoba se také ohrazuje proti tvrzení OLAF, že Čapí hnízdo bylo propojeno s Agrofertem, který vlastnil Babiš. Rodinné vazby na vlastníky farmy v době udělení dotace podle společnosti samy o sobě neznamenají, že propojení existuje. Imoba také označuje za nepochopitelné, proč OLAF kritizuje farmu za to, že měla anonymní vlastníky prostřednictvím akcií na majitele. Podle Imoby v dotačních podmínkách tato forma vlastnictví nebyla označena jako nežádoucí.

Témata:  Agrofert farma Čapí hnízdo

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy