reklama

Je diskutovaný pakt mezi prezidentem a premiérem výhodnější spíše pro Miloše Zemana, nebo Andreje Babiše? Události posledních dní nasvědčují tomu, že spojenectví z logických důvodů brzy skončí. O víc hraje zdánlivě Andrej Babiš, pokud se však na věc podíváme pouze z pohledu prezidenta, i on hraje téměř o všechno. Podívejme se na klíčové oblasti, o které se hraje.

1.      Prezidentská volba

Miloš Zeman hraje už jenom o jedinou věc. Chce být znovu zvolen. A není se čemu divit. Pražský hrad jakožto centrum moci mělo vždy poměrně neblahý vliv na osobnosti prezidentů, k tomu přičtěme lidi, kterými se jednotliví prezidenti obklopují. Kolem Miloše Zemana se utvořilo mocenské centrum, které na veřejnost působí jako uzavřené, papalášské a odtržené od reality. Zeman se obklopil pochlebovači, kteří prezidentovi plní veškerá přání. Zároveň i oni si nepřejí, aby jejich práce na Hradě skončila. Pro Zemana by to byla velká osobní porážka. Stal by se prvním polistopadovým prezidentem, který neobhájí svůj druhý mandát. To by člověk se Zemanovým egem jen těžko rozdýchal. K tomu, aby Zeman uspěl, by potřeboval velkou podporu. Tu chtěl získat od Andreje Babiše, dostal ji. Podpořili jej také SPD či KSČM, ale i Milan Chovanec za ČSSD. Největší množství hlasů si ale Zeman sliboval právě od hnutí ANO. V souboji s Jiřím Drahošem je bude zoufale potřebovat. Andrej Babiš se však nechal slyšet, že Zemana sice doporučuje, ale měl by vyházet své spolupracovníky a neměl by táhnout Česko na východ. To je obrovská trhlina v dnes už pomalu zmytizovaném paktu. Babiš totiž hraje o víc a svádí boj na vícero frontách, nejde mu o „pouhé“ znovuzvolení. Uvědomuje si, že Zemana jako spojence časem ztratí. A to právě proto, že prezident hraje o pouhé znovuzvolení.

2.      Česká vláda

Zeman účelně protahoval a podporoval protahování jednání o české vládě. Ačkoliv hnutí ANO téměř s nikým o koalici nevyjednávalo, Zeman to trpěl, Babišovi nabídl výměnou za podporu v prezidentské volbě i další dva pokusy na sestavení vlády. Babišův kabinet zatím provedl potřebné personální čistky a piloval případné strategie do vyjednávání o druhé vládě. Aby Babiš mohl být pověřen podruhé, musí v té době být prezidentem stále Miloš Zeman. Jelikož to se teď jeví jako ne tak jasné, Babiš změnil taktiku. Ustoupil v jednání o svém vydání a prohlásil, že o něj sám požádá. Na to slyšely opoziční strany, které volaly po hlasování o Babišově vydání ještě předtím, než se bude jednat o důvěře prvního Babišova kabinetu. Dnes tak došlo k odhlasování nedůvěry a teď se bude čekat na pověření k druhému pokusu. Babiš teď očekává, že Zeman bude konat rychle a Babiše stihne pověřit a případně i jmenovat ještě ve své funkci. Kdyby Zeman v druhém kole prohrál, oficiálně by končil po prvním týdnu v březnu. Času je tedy ještě stále dost.

3.      Babišovo stíhání

Největším postrachem Andreje Babiše je stíhání a případné odsouzení z (jeho pohledu) pseudokauzy Čapí hnízdo. Babišovo vyjádření na adresu Zemana mohla být jeho taktika. Babiš je v koutě a potřebuje se ujistit, že ho Zeman podrží i tady. Proto mu mohl řečmi o směřování Česka k Rusku pohrozit, aby své jednání uspíšil, jinak ho nepodpoří v druhém kole prezidentské volby. Pakt mezi oběma by pak měl spíše podobu nožů, které jeden druhému drží u krku. Babiš se nejprve všemi možnými způsoby snažil zdiskreditovat vyšetřujícího celé kauzy Pavla Nevtípila. To se mu nakonec kvůli vytrvalému úsilí Pirátů ne zcela podařilo. Změnil tedy taktiku. O vydání se bude zřejmě hlasovat příští týden. Kdyby k němu došlo, mohl by se stávající prezident výměnou za nějakou další službu (zřejmě masivnější podporu v prezidentské volbě) Babišovi odvděčit přímo vrchovatě. Podle ústavních právníků by měl pravomoc celé stíhání Babiše, poslance Faltýnka i Babišovy rodiny, zastavit.

Ještě v tom nemáte nepořádek? Pokud ne, tak si sami zkuste zodpovědět otázku, kdo na tomto možném paktu vydělává víc. Hledání odpovědi není jednoduché.