Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odkud proudí milióny na Zemanovu kampaň? Politolog si tvrdě rýpl do prezidenta

Jiří Pehe
Jiří Pehe
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Podle politologa a komentátora Jiřího Peheho se Miloš Zeman natolik připravuje na televizní debaty před druhým kolem prezidentských voleb, že si nenajde ani patnáct minut času na přijetí demise vlády Andreje Babiše.

Pehe si do prezidenta Miloše Zemana trochu rýpl, když a v komentáři pro Právo napsal, že by mu mohli jeho poradci prozradit, že se Jiří Drahoš rozhodl pouze pro dvě debaty. "Mohl by si tedy na přijetí demise přece jen 15 minut ve svém programu najít. Ale budiž. Možná je příprava na televizní debaty s Drahošem tak tvrdá, že to prostě nejde," míní politický komentátor.

Příprava na debaty musí být náročná, jde však do kontrastu s prezidentovým chováním před prvním kolem prezidentských voleb, kdy si navzdory své nekampani dokázal udělat čas na aktivity, které se Zemanovou nekampaní neměly nic společného. "Kupříkladu právě na úžasné slovní souboje s nemilosrdným, naprosto neservilním moderátorem Jaromírem Soukupem na TV Barrandov. Nebo na kritické projevy na adresu Andreje Babiše, jemuž se nepodařilo sestavit vládu s většinovou podporou navzdory nepřetržitému makání dnem a nocí, které po něm pan prezident nekompromisně vyžadoval," komentuje prezidentovo počínání Pehe.

Politický komentátor je přesvědčený, že je prezident Zeman úžasný debatér. Je dokonce tak dobrý, že lidi na náměstích, ke kterým promlouval, byli naplněni obdivem a láskou k němu, že se ho ani neptají na věci ohledně financování jeho kampaně. "Odkud se berou milióny, které Spolek přátel Miloše Zemana, v jehož čele stojí jeho nejbližší spolupracovníci, utrácí za jeho nekampaň?" ptá se Pehe.

Tento problém totiž nedokázal vysvětlit ani člen spolku a předseda Strany práv občanů Jan Veleba, který místo toho, aby odpověděl moderátorovi ve studiu na otázku, kdo ze spolku financoval kampaň Miloše Zemana, raději odešel během interview ze studia. "Pan prezident bude muset v televizních duelech tuto otravnou záležitost možná vysvětlovat, což bude opět zbytečně odvádět pozornost od důležitějších věcí. Jsme ale rádi, že kvůli své tvrdé přípravě, která mu dokonce zabraňuje, aby plnil svoje ústavní povinnosti, bude na debaty perfektně připraven," uzavřel s nadsázkou Jiří Pehe.

Témata:  Jiří Pehe Miloš Zeman Andrej Babiš

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:08

Lipavský reaguje na íránský útok na Izrael. Velvyslanec půjde na kobereček

Česká diplomacie si kvůli víkendovému útoku na Izrael předvolá íránského velvyslance, uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) v pondělí. Teherán podle Lipavského ohrozil bezpečnostní situaci na Blízkém východě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy