reklama

Podle Peheho byla vláda Bohuslava Sobotky úspěšná. Navíc bývalého předsedu vlády a ČSSD považuje za jednoho z mála zbývajících sociálních demokratů. "Mnozí by se lépe vyjímali v bezideovém, zato mocensky se skvěle orientujícím politickém komparsu Andreje Babiše, nebo v KSČM. Či dokonce ve Svobodě a přímé demokracii Tomia Okamury," uvedl v komentáři pro Novinky.cz politický analytik Jiří Pehe s tím, že tato skupina sociálních demokratů je přesvědčená, že by bylo dobré obnovit spojenectví s prezidentem Milošem Zemanem. 

Bývalý ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla si myslí, že kandidáti na post předsedy ČSSD Jan Hamáček, Milan Chovanec a Jiří Zimola se k obnově vztahů s bývalým předsedou sociální demokracie Milošem Zemanem otevřeně hlásí. Jiný názor mají však na to, zda by měl být trestně stíhaný Andrej Babiš v čele vlády, pokud se sociální demokracie rozhodně s hnutím ANO vstoupit do vlády. 

"Těžko říct, proč ve straně převážil názor, že postaví-li se do jejího čela jeden z politiků, kteří jsou všichni spjatí s jejím pádem na hranici nevolitelnosti, přičemž dva z nich byli mezi "slavnými" lánskými pučisty, začnou se stranické preference zvedat," zamýšlí se Pehe, který dokonce přišel s tvrzením, že jsme tu po roce 1989 vlastně žádnou skutečnou sociální demokracii neměli. "Bylo zde několik pokusů na začátku 90. let, ale pak se Miloš Zeman rozhodl stranu vytáhnout nad třicet procent nikoliv s pomocí "drobné práce demokratické" a vytváření skutečné sociálně demokratické identity, ale tak, že do strany pozval nejrůznější prý "zdivočelé" sociální demokraty z řad extrémistických stran," uvedl politolog.

Ačkoli se tehdejší premiér a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka pokoušel o modernizaci strany, nic z toho nevzešlo. Pehe je toho názoru, že strana sice bude nadále existovat, ale nebude mít velký potenciál na to, aby oslovila nové a mladé voliče. Podobně na tom bude i u straších voličů z menších měst, kde jim voliče přebírá ANO, KSČM a SPD. "Pokud u nás má kdy být nějaká moderní levicová strana, musí vzniknout mimo ČSSD," míní politický analytik Jiří Pehe.