Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Praha začne jednat o nákupu Kliniky

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - Klinika bývala Autonomní sociální centrum na Žižkově. Schůzka s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových se uskuteční ještě tento týden, oznámil nově zvolený radní pro majetek Karel Grabein (ANO).

"Pokud by se podařilo domluvit tento krok, město by připravilo rekonstrukci objektu. Do té doby by v něm nadále sídlila Klinika," řekl Procházka. Příprava oprav by podle něj měla být co nejkratší, po ní by Praha objekt nabídla neziskovému sektoru ve veřejném výběrovém řízení. Kolik budou případné opravy stát, zatím není jasné.

Centrum Klinika zahájilo činnost v prosinci 2014, kdy prázdnou budovu někdejší polikliniky v Jeseniově ulici obsadili aktivisté a bez povolení v ní několik dní provozovali sociální centrum. O dva měsíce později budovu získali od majetkového úřadu k bezplatné výpůjčce a svépomocí ji opravili.

V centru se mimo jiné pořádaly přednášky, promítání či koncerty, později třeba sbírka oblečení pro uprchlíky. Letos v únoru na Kliniku zaútočili maskovaní pachatelé v den, kdy se v Praze konaly demonstrace proti migraci. Na podporu centra opakovaně demonstrovaly stovky lidí.

Začátkem března Klinice vypršela smlouva, kterou majetkový úřad neprodloužil. Squatteři v budově dál působili až do pátku. Policie tehdy budovu vyklidila kvůli anonymu, který v ní nahlásil bombu, ta se ale nenašla. Policie poté objekt předala ÚZSVM, squatteři ale dům znovu obsadili. Ve středu se chystají jít na úřad zaplatit pokutu za to, že dům nevyklidili.

Témata:  klinika Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových Praha

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy