Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stravenky jako lichva? Stát by se měl o to zajímat, varuje šéf obchodů CBA

Stravenky
Stravenky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Šumperk - Předseda obchodního družstva CBA Roman Mazák kritizuje stravenky, které firmy dávají jako jeden z hlavních benefitů svým zaměstnancům. Systém podle něj lze přirovnat dokonce k lichvě.

Největšími poskytovateli stravenek v Česku jsou společnosti Sodexo, Edenred (Accor) a Le Chéque Déjeuner. Stravenky dostává kolem 1,3 milionu Čechů, kteří v nich ročně projedí 15 miliard korun. Část stravenek skončí v obchodech a restauracích, kde za ně lidé mohou nakoupit oběd, potraviny a nápoje. 

Stravenky tak podle Mazáka slouží jako další platidlo. "Restaurace jimi platí zase dál. Poslední článek řetězce pak stravenky vrací emitující firmě, od které dostane zpět peníze po odečtení provize. Je to v podstatě lichva, provize jsou obrovské, pohybují se mezi pěti až šesti procenty, což je srovnatelné, jako by si banka dala za půjčku úrok 60 procent," uvedl Mazák.

Problémem je podle něj hlavně blokování hotovosti. V maloobchodě se například jednou měsíčně svezou z prodejen stravenky, v centrále je přepočítají a odešlou vydávající firmě, která do 14 dní pošle prodejně hotovost.

"Pokud zákazník za stravenky nakoupil začátkem měsíce, tak po započtení času na manipulaci a převod peněz obdrží prodejna hotovost až po téměř dvou měsících od provedení nákupu. Jak k tomu obchodník přijde, když musí dát šest procent ze své marže pryč jen proto, že zákazník místo peněz použil stravenku?" uvedl Mazák z CBA, které sdružuje téměř tisíc obchodů po celé ČR s obratem dvě miliardy korun.

Ministerstvo financí před několika dny projevilo zájem omezit v novém zákoně o dani z příjmu všechny výjimky z placení daní včetně stravenek. Podle Mazáka by to byla pozitivní změna, protože maloobchodníci nemohou nic změnit.

Témata:  stravenky obchody restaurace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy