Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Rusko se konal kongres o Sýrii, velká část syrské opozice ho bojkotovala

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Soči (Rusko) – Rusko dnes v Soči uspořádalo kongres o Sýrii. Účastnila se ho ale jen malá část syrské opozice. V závěrečném prohlášení účastníci kongresu vyzvali k respektu k územní celistvosti Sýrie. Dohodli se také na vzniku 150členného výboru, který nebude vytvářet novou syrskou ústavu, ale bude jednat o změnách té stávající. 

Informovala o tom agentura Reuters. Jednání se účastnila syrská vládní delegace, Rusko, Írán, Turecko a také zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura.

O budoucnosti Sýrie a jejím politickém systému má podle účastníků kongresu rozhodnout syrský lid ve volbách. V prohlášení se podle Reuters také uvádí, že syrská armáda má hrát klíčovou roli při „zachování syrských hranic, boji proti zahraničním hrozbám a terorismu".

Zmínka v něm naopak není o syrském prezidentovi Bašáru Asadovi, jehož odstoupení je hlavní podmínkou části syrské opozice pro mírová jednání.

Takzvaný syrský kongres národního dialogu měl původně začít už v pondělí a měl být dvoudenní, nakonec byl zahájen dnes, a to s několikahodinovým zpožděním. Delegace části syrské opozice, která přicestovala z Turecka, odmítla na poslední chvíli účast mimo jiné proto, že na letišti byly syrské státní vlajky. Kritizovala také pokračující bombardování civilistů v Sýrii.

Kongres dnes zahájil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který přečetl vzkaz od ruského prezidenta Vladimira Putina. Zdůraznil v něm, že klíčovou roli v mírovém procesu v Sýrii by měla hrát OSN a že cílem tohoto kongresu není její roli podkopat. Lavrovovo vystoupení narušily výkřiky některých účastníků, kteří kritizovali Moskvu, že při jejím bomardování umírají civilisté. Jiní delegáti naopak křičeli "Ať žije Rusko".

Po vyjednávání, které zahrnovalo i několik telefonátů mezi ministry zahraničí Turecka a Ruska, dnes nakonec syrští povstalci odletěli zpět do Turecka s tím, že je bude zastupovat turecká strana.

Na kongres nedorazila hlavní opoziční koalice Syrská národní rada (SNC). Bojkotovali ho také syrští Kurdové na protest proti turecké operaci na severu Sýrie. Neúčastnili se ho ani zástupci západních zemí, které podporují jednání o Sýrii vedená OSN. Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian dnes ve Francii zopakoval, že jednání o míru v Sýrii by se měla konat pod záštitou OSN, a nikoli Ruska.

Témata:  Sýrie Rusko OSN (Organizace spojených národů)

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy