reklama

Delegáti sjezdu by se měli vyjádřit, zda vůbec má ČSSD vyjednávat o nové vládě s hnutím ANO. Obě strany v minulých týdnech jednání začaly, ke konci ledna však byly schůzky přerušeny. "Musíme si vyjasnit, jestli do těch jednání půjdeme," řekl Hamáček.

Nové vedení si bude ČSSD vybírat po volebním debaklu ve sněmovních volbách loni na podzim. Do té doby nejsilnější sněmovní strana v nich získala pouze 15 poslanců.

Na pozici předsedy strany hodlá kandidovat sedm lidí. Hamáček by si přál, aby byl v první den sjezdu zvolen předseda a alespoň několik místopředsedů, kteří by v případě souhlasu delegátů vytvořili vyjednávací tým o nové vládě.

Hamáček předpokládá, že sjezd strany v Hradci Králové 18. února neskončí. Sjezd by mohl pokračovat za dva nebo tři týdny, kdy by se dovolila zbývající část vedení a zároveň by se řešil pokrok ve vyjednáváních. "Stojím o to, aby členové měli co nejsilnější slovo v takových rozhodnutích," dodal Hamáček.

Míní také, že ze strany sociální demokracie určitě nebudou vyjednávání o vládě hotová do konce února. Za realističtější termín považuje spíše konec března.