reklama

Symbolicky peníze předat do sídla ÚZSVM přišla předat dnes odpoledne asi stovka lidí. Fakticky už peníze převedli na účet úřadu, řekl novinářům Arnošt Novák z kolektivu Kliniky. Smlouva o pronájmu jim skončila v březnu, v objektu dál zůstávají nelegálně.

Úřad budovu loni vypůjčil Tereze Virtové jako fyzické osobě, protože Klinika tehdy ještě nebyla spolkem ani jinou právnickou osobu. Ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu ji dnes znovu vyzvala, aby přestala budovu neoprávněně užívat.

Aktivisté, kterých se na podporu centra sešla asi stovka, měli s sebou transparenty s různými přepočty, co za 40.000 korun zaplacených jako pokuta bylo možné pořídit. Šlo například o elektřinu na dva roky, 160.000 semínek ředkviček, 200 kilogramů tofu nebo 240 kilometrů toaletního papíru.

Po skončení smlouvy squatteři v budově dál zůstávají protiprávně. Za poslední týden je z ní dvakrát vyvedla policie poté, co anonym nahlásil v objektu bombu.

Praha chce budovu získat do svého majetku pro působení neziskových organizací. Záměr byl součástí vyjednávání o obnovení koalice vedoucí hlavní město.

"ÚZSVM proto připravil materiál do Vládní dislokační komise, která by měla revokovat své rozhodnutí o přidělení budovy MPSV," vysvětlil sdělil mluvčí úřadu Radek Ležatka. Komise schválila převod na ministerstvo v březnu. Budovu měl podle původního záměru využívat Úřad práce. Ještě před ním o ni měla zájem Generální inspekce bezpečnostních sborů, také ta ale svůj požadavek vzala zpět.

V pátek bude o nákupu či výměně objektu jednat s ÚZSVM hlavní město. Pokud ho získá, nechá v ní aktivisty z Autonomního sociálního centra Klinika až do zahájení rekonstrukce.