Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komentář: Morální zpustlost národa, pragmatismus politiků. Babiš a StB jen prohloubí příkopy ve společnosti

Babišova minulost většinu politiků a společnosti moc nevzrušuje
Babišova minulost většinu politiků a společnosti moc nevzrušuje
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

KOMENTÁŘ MIROSLAVA HORKÉHO – I přes rozhodnutí slovenských soudů o tom, že Andrej Babiš „Bureš“ byl oprávněně evidován jako spolupracovník zlotřilé instituce minulého režimu StB, s politickou situací to nic neudělá. Možná jen prohloubí příkop mezi Babišovými příznivci a odpůrci. Skutečnost ale odhaluje v plné kráse morální zpustlost velké části společnosti a drtivé většiny politických stran a politiků. Na druhou stranu se ještě premiér neukázal plně „v akci“ a soudit jej pouze z morálního hlediska minulosti může být zkratkovité.

I přes rozhodnutí slovenských soudů o tom, že Andrej Babiš „Bureš“ byl oprávněně evidován jako spolupracovník zlotřilé instituce minulého režimu StB, s politickou situací to nic neudělá. Možná jen prohloubí příkop mezi Babišovými příznivci a odpůrci. Skutečnost ale odhaluje v plné kráse morální zpustlost velké části společnosti a drtivé většiny politických stran a politiků. Na druhou stranu se ještě premiér neukázal plně „v akci“ a soudit jej pouze z morálního hlediska minulosti může být zkratkovité.

Česká média psala v souvislosti s rozhodnutím slovenského soudu zejména o reakcích politické reprezentace státu. Zemanovi spolupracovník s StB ve Strakovce nevadí a jeho hnutí ANO bude mít všechny tři pokusy k sestavení vlády. „Politiky rozhodnutí soudu o Babišovi a StB nepřekvapilo“, psala Česká tisková kancelář. Pragmatismus některých politických stran je totiž bezbřehý a vidina vládní účasti je natolik lákavá, že jakékoliv morální hodnoty jdou stranou. O účast na vládě stojí KSČM, SPD Tomio Okamury, ČSSD, ale i KDU-ČSL, která by ze stran v Poslanecké sněmovna měla vystupovat proti Babišovi už z principu nejhlasitěji. Nejen, že jde o stranu, která akcentuje svůj hodnotový a morální základ, ale také jde o stranu s výrazným antikomunistickým étosem. Řeči o tom, že do vlády s hnutím ANO, ale bez Babiše, jsou na hraně amorálního pragmatismu.

Situaci trefně okomentoval a shrnul předseda Pirátů Ivan Bartoš, který se domnívá, že rozhodnutí poměry v české politice nezmění. "Pro kritiky pana Babiše se tím nic nemění a, což je možná smutnější, pro spolupracovníky pana Babiše patrně také ne. Já jsem si za celou dobu nevšiml, že by pan Babiš někdy vyvodil nějaké osobní důsledky,“ uvedl. A má pravdu. Jak by mohl v řadách ANO zůstávat například Martin Stropnický, kritik komunistické éry a zastánce aktivní české účasti v rámci EU či NATO? Kde jsou nějaké morální principy? Ani od naší eurokomisařky Věry Jourové jsme se nedočkali žádného odsudku. Většina politické reprezentace je v tomto smyslu pasivní a smířlivá. Vidno jiným pohledem, Babiš však ještě nedostal šanci se projevit naplno v roli českého premiéra. Nikde není dáno, že jeho minulost může mít negativní dopad na činy jeho budoucí vlády. Naopak i muž, který se zapletl s StB, může být osvíceným moderním politikem.

Tomu už ale velká část národa nevěří. Alespoň ne ta, která hnutí ANO nevolila (asi 70 procent voličů). Babišovy kauzy včetně Čapího hnízda, které jsou den co den propírány v médiích, pouze prohlubují příkopy vyhloubené mezi odpůrci a příznivci Babišova hnutí na jedné straně a na té druhé utvrzují jeho voliče v tom, že zde existuje jakási mediálně mocenská pseudoelita, která se chce nenáviděného Babiše zbavit. Trochu to připomíná příkopy, které jsou mezi Zemanovými příznivci a odpůrci. Bodejť by ne, elektorát obou pánů se z velké části překrývá.

Témata:  Andrej Babiš komentář StB KDU-ČSL Česká pirátská strana Ivan Bartoš Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy