reklama

Své návrhy představila na dnešním jednání výboru, který se zabýval změnou zákona o ovzduší navrženou ministerstvem životního prostředí (MŽP). Výbor o tom nerozhodl, přerušil jednání do března.

"Podle nejnovějších dat je stav ovzduší v České republice velmi špatný. Tři z pěti lidí žijí v oblastech, kde jsou překračovány hygienické limity znečištění ovzduší. S příchodem zimy navíc tradičně nastávají smogové situace, které vše ještě zhorší. Ministerstvo životního prostředí situaci dlouhodobě podceňuje a v důsledku jeho liknavosti dýcháme špatný vzduch,” uvedla Balcarová. Její pozměňovací návrh by zamezil udělování výjimek z limitů pro znečištění ovzduší velkým uhelným elektrárnám.

Ukončení výjimek pro limity znečištění by podle Pirátů dopadlo na 11 největších uhelných elektráren, které by se musely modernizovat nebo po roce 2021 skončit. "Podle statistik je zmíněných 11 zdrojů znečištění zodpovědných za 12.293 ztracených let života ročně," uvedla zpráva.

Druhý z návrhů dává obcím pravomoc zakázat na svém území spalování hnědého uhlí v malých kotlích. K návrhům se připojili například hejtman Moravskoslezského kraje a poslanec Ivo Vondrák (ANO), poslankyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a poslanec a starosta Prahy 7 Jan Čižinský (KDU-ČSL).

Proti návrhům vystoupila například poslankyně Eva Fialová (ANO), podle které by zrušení výjimek mohlo mít velký dopad na dodávky a ceny tepla.

Návrhy Balcarové podpořily ekologické organizace. Hnutí Duha upozornilo na vysoký počet lidí, které trápí špatné ovzduší. "Představa, že v této situaci dostanou uhelné elektrárny výjimku z limitů, které jsou samy o sobě slabší, než jaké platí pro čínské elektrárny, je prostě absurdní," uvedl ředitel Hnutí Duha Jan Koželouh.