Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Škromach má jasno: Okamura nesmí vládnout. ČSSD nemůže do opozice

Zdeněk Škromach /ČSSD/
Zdeněk Škromach /ČSSD/
Foto: Reprofoto DVTV

Praha - Někdejší ministr práce a sociálních věcí a bývalý místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach je přesvědčený, že strana musí najít vůdce typu Emmanuela Macrona nebo Roberta Fica. Proto je jeho favoritem na předsedu sociální demokracie Jiří Zimola.

"V opozici budeme o programu jen mluvit, ale ve vládě můžeme konkrétní věci realizovat. Musíme hledat způsob, jak oslovit voliče, kteří nás opustili," uvedl v debatě Českého rozhlasu Zdeněk Škromach. Společné vládnutí s hnutím ANO v minulém volebním období považuje za úspěšné, protože se jim podařilo prosadit dobré věci. "Ta vláda byla z pohledu sociální demokracie úspěšná, podařilo se nám prosadit spoustu dobrých věcí. Špatný byl ten závěr, kdy se vše scvrklo do osobního souboje premiéra s vicepremiérem, a to dobré se vytratilo," vysvětluje bývalý senátor. 

Škromach jasně uvedl, že si nepřeje, aby zemi vládl předseda hnutí SPD Tomio Okamura a jeho lidi. "Je třeba hledat konkrétní řešení, ne jen hnát vodu na mlýn extremismu. Mrzí mě, že tak neuvažují strany, které o sobě tvrdí, že jsou demokratické," připomněl sociální demokrat. Podle jeho stranického kolegy a předsedy spolku Idealisté.cz, což je samostatný spolek sociálně demokratické orientace, Radima Hejduka, by měla odpovědnost převzít ODS.

Podle Hejduka by úlohou demokratických stran mělo být, aby se účastnily jednání o vládě. Zdůrazňuje, že sociální demokracie získala ve volbách něco málo přes sedm procent. Proto by se mohla ČSSD v opozici vyprofilovat. "ANO je prázdná nádoba, kterou lze naplnit jakýmkoli programem. ČSSD se ale musí vyprofilovat, a to lépe zvládne v opozici," míní Hejduk. Jako příklad uvádí bytovou politiku. "V minulé vládě byla na Ministerstvu pro místní rozvoj Karla Šlechtová z hnutí ANO, která v tomto neudělala naprosto nic. Státní fond pro rozvoj bydlení je nepoužitelný a ČSSD je schopná navrhnout jeho přenastavení," uvedl sedmadvacetiletý předseda spolku.

Škromach však namítl by strana mohl v opozici mezi jinými stranami ztratit. S tím však Hejduk nesouhlasí. "Opozičních stran tehdy bylo hodně, přesto SPD dokázala svůj volební potenciál naopak zvýšit," namítl. Škromach by rád viděl v čele ČSSD Jiřího Zimolu, který už podotkl, že by do vlády s Andrejem Babišem šel, ovšem jako rovnocenný partner. "Je třeba najít charismatického člověka, jako je slovenský premiér Robert Fico nebo francouzský prezident Emmanuel Macron. Velké charisma má třeba Jiří Zimola," potvrdil Škromach.      

Témata:  Zdeněk Škromach Jiří Zimola Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy