Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do hoje o předsedu se zapojí sedm původních kandidátů. Hamáček odmítl "meč a násilí"

Jan Hamáček /ČSSD/
Jan Hamáček /ČSSD/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Hradec Králové - O funkci šéfa ČSSD se na sjezdu bude ucházet sedm kandidátů. Vedle dosavadních lídrů Milana Chovance a Jana Hamáčka dostali od delegátů podporu také ředitel městské knihovny v Poličce Jan Jukl, bývalý šéf Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík, olomoucký primátor Antonín Staněk, bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola a starostka České Lípy Romana Žatecká.

Výčet kandidátů, kteří dostanou v abecedním pořadí příležitost pronést desetiminutový projev a oslovit 557 delegátů sjezdu, odpovídá dřívějším prohlášením. Přímo na sjezdu se žádný nový kandidát neobjevil. Z výčtu vypadl Jiří Sokol, který se dopisem přihlásil těsně před sjezdem, dnes nicméně neprošel nominačním procesem.

"Pokud ČSSD zůstane v opozici, bude často stát proti vlastnímu programu, který vytunelovalo hnutí ANO," prohlásil v nominačním projevu Hamáček. Sociální demokraté by měli podle něho usilovat o resorty, díky kterým je možné prosazovat stranický program. Zároveň s ohledem na trestní stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) Hamáček uvedl, že účast trestně stíhaných ve vládě není možná.

"Jednat o vládě neznamená do ní vstupovat," zdůraznil Hamáček. Pokud by se ČSSD měla na kabinetu podílet, podle něho by o tom museli po dokončení vyjednávání rozhodnout členové ČSSD ve vnitrostranickém referendu.

Sjednocení vidí Hamáček v diskusi, nikoli "mečem a násilím". "Žádný názor nemůžeme vylučovat z diskuse. Musí skončit to, že vedení ČSSD a její členové spolu nemluví," uvedl. Stranický program se musí obránit na tradiční sociálnědemokratické voliče, vyplynulo z Hamáčkova vyjádření. "Dejme lidem spravedlnost a oni nám dají svůj hlas," řekl.

Témata:  Jan Hamáček Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy