reklama

„Teď, když víme, že propagátoři referenda o czexitu nemají ani ty nejzákladnější znalosti o EU, je třeba odmítnout nejen czexit, nejen referendum o něm, ale i ukončit debatu o samotném referendu. 
Pokud jde o czexit, byly předloženy jasné argumenty o tom, že výstup ČR z EU by citelně postihl každého jednotlivého občana ekonomicky a jen hlupáci tvrdí opak.“ píše Svoboda hned v úvodu svého blogu na Aktuálně.cz.

V další části pak útočí na hlasitého zastánce odchodu z EU, Václava Klause mladšího. „Můžete si vybrat mezi názorem eurofoba Václava Klause ml., že by každý z nás zchudl o třetinu, nebo názorem ekonomů, že bychom přišli o polovinu. Já nechci ani to, ani ono.“ tvrdí europoslanec.

A přílišný obdiv zřejmě Svoboda nechová ani k exprezidentovi Klausovi staršímu. „Jeho otec ex-prezident, slavný výrokem, že něco jako špinavé peníze neexistuje, či promafiánskou amnestií, kterou odsoudil i Okamura, musí být na svého syna pyšný.“ píše.

„Pokud jde o referendum o czexitu, důvodů pro jeho odmítnutí je celá řada. Propagují ho ti, kdo o EU prokazatelně nic nevědí a lepší alternativu nenabízejí (ponechám stranou chiméru o tom, jak bychom sami skvěle obstáli uprostřed globalizovaného světa). Přitom se na každém kroku potkáváme s něčím, co nám členství v EU zlepšilo.“ zlobí se Svoboda.


Dále poukazuje na konkrétní věci, které dle jeho názoru členství v EU naší zemi přineslo. „Je to mimo jiné čistší vzduch, čistější voda, opravené domy, silnice a dálnice, studium a práce v zahraničí atd. atd. 17 % našich pracovních míst závisí na vývozu do eurozóny, ale hlavně díky EU máme mír.“ myslí si europoslanec.

Ten také tvrdí, že by o našem členství v EU měli rozhodovat výlučně ti, kteří mají dostatek možností se s celou složitou problematikou obeznámit. „Z vlastní zkušenosti také vím, že fungování EU složité, takže – aniž bych podceňoval inteligenci lidí – je to třeba přenechat na posouzení těch, kteří se tomu v rámci zastupitelské demokracie věnují na plný úvazek. Navíc jsme uprostřed dezinformační války, která lidem komplikuje ověřování informací.“.

Svoboda se také obává, že již samotná debata o možném referendu odrazuje zahraniční investory. „Konečně vyzývám k ukončení debaty na toto téma. V hospodářském životě platí, že kapitál je plachý. Umíme si možná spočítat, co by nás czexit stál, kdyby nastal. Už nikdy však nespočítáme, kolik zahraničních investorů jsme odradili již jen zahájením debaty o tomto referendu. Zahraniční investoři k nám nejdou proto, že máme krásnou krajinu, báječné lyžaře a úžasného prezidenta, ale proto, že jsme v EU.“.