Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidovce povede do evropských voleb stávající europoslanec Svoboda

Pavel Svoboda /KDU-ČSL/, místopředseda strany
Pavel Svoboda /KDU-ČSL/, místopředseda strany
Foto: Vláda.cz

Praha - Lidovce povede příští rok do voleb do Evropského parlamentu dosavadní europoslanec Pavel Svoboda. Na druhé místo dnes stranická konference nominovala dalšího europoslance Tomáše Zdechovského a na třetí europoslankyni Michaelu Šojdrovou.

ČTK to řekl předseda strany Pavel Bělobrádek. Strana ještě podle něj vede debatu, zda kandidátní listinu nesestaví společně s TOP 09 a Starosty a nezávislými (STAN). Volby do Evropského parlamentu (EP) se uskuteční na konci května 2019.

Kandidátní listinu považuje lídr Svoboda za silnou. Za hlavní témata označil otázku bezpečnosti nebo řešení migrační krize. Zdůraznil, že lidovci požadují, aby Česká republika zůstala v Evropské unii, protože pro členství v ní není alternativa. Podrobnosti programu teprve strana připraví a zveřejní.

Zdechovský řekl, že je pro lidovce důležité, aby v evropských volbách posílili. "Budeme chtít čtyři mandáty do Evropské parlamentu," řekl. Kandidátní listina je podle něj mladá a pestrá, jsou na ní lidé z venkova i městští intelektuálové, doplňuje ji i buddhista. "Rodina, žena, děti, podpora rodin s dětmi, bezpečí, svobodná budoucnost a solidarita, která je spojená s bezpečím a odpovědností. Myslím, že to jsou témata, která jsou nám lidovcům blízká," řekla Šojdrová k programu.

Na čtvrté místo dnešní konference zvolila vysokoškolského pedagoga Jaroslava Suchého. V Evropském parlamentu by se chtěl věnovat tématu studentských výměn nebo sportu, u kterého by chtěl od EU podporu na rekreační, výkonnostní i vrcholové úrovni. Pětkou se stal místopředseda strany, poslanec Ondřej Benešík. Na půdě EP by chtěl být hlasem českého parlamentu. Na dalších místech je třeba student František Talíř nebo ředitel Charity ČR Lukáš Curylo. Lidovci si dnes vybrali své kandidáty na prvních 14 míst.

Témata:  Pavel Svoboda KDU-ČSL

Aktuálně se děje

2. května 2024 21:51

NATO je znepokojeno. Rusko provádí hybridní operace v členských zemích bloku

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy