Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko čelí kritice kvůli xenofobním výrokům o uprchlících i diskriminaci Romů

uprchlíci, ilustrační fotografie
uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Amnesty International (AI) vydala novou zprávu o stavu lidských práv ve světě. Kromě odmítavého postoje ČR k přijímání běženců kritizuje i nerovný přístup romských dětí ke vzdělání v Česku, zdlouhavý proces v kauze romského památníku v Letech a český vývoz zbraní do zemí, kde mohou být použity při činech porušujících lidská práva.

Ve zprávě, která mapuje stav lidských práv ve 159 zemích, AI neuvádí konkrétní jména vládních představitelů, kteří se podle ní měli vyjadřovat xenofobně na adresu běženců. V odstavci s podtitulkem Rasismus a xenofobie se v ní ale mimo jiné píše, že "během předvolební kampaně ministr vnitra prezentoval jako úspěch restriktivní politiku, která vedla k tomu, že uprchlíci se vyhnuli České republice".

AI uvádí, že Česko přijalo "jen 12 žadatelů o azyl z počtu 2691, který mu byl přidělen" v rámci přerozdělení běženců z Řecka a Itálie.

Podle AI jsou v Česku stále diskriminovány romské děti v přístupu ke vzdělání. Organizace se odvolává na výroční zprávu rady české vlády pro lidská práva za rok 2016, podle níž se v Česku ve vzdělávání stále objevuje diskriminace romských dětí, které se učí často odděleně v romských třídách či školách.

Do odstavce nazvaného Diskriminace - Romové zařadila AI i novelu, díky níž mohou obce zčásti rozhodovat o dávkách na bydlení vyhlášením zón se zvýšeným výskytem "sociálně patologických jevů". Nevládní organizace podle AI vyjádřily obavy, že to "nepřiměřeně ovlivní" Romy a chudé.

AI se pozastavuje i nad tím, že Česko pokračuje ve vývozu zbraní do zemí, kde hrozí, že budou použity k činům porušujícím lidská práva, například k nezákonnému použití síly proti demonstrantům či opozici. Ve zprávě se také uvádí, že na květnovém zbrojařském veletrhu v Brně český prezident řekl, že český zbrojní průmysl potřebuje "vyvážet globálně". Podle AI "popřel, že země má zodpovědnost zabránit reexportu" zbraní do zemí, které "nejsou bezpečné".

Témata:  AI (Amnesty International) Česká republika romové uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy