reklama

Ač si o některých výrocích ministra spravedlnosti Roberta Pelikána myslíme cokoliv, nyní zaslouží jeho aktivita pochvalu. Té se ale bohužel nedočká. Poukazuje totiž na podivné praktiky prezidentových lidí, kteří nepokrytě lobbují za ruské zájmy. A jelikož existuje jisté spojenectví mezi Andrejem Babišem a Milošem Zemanem, Pelikán si svým jednáním podřezává větev, na které sedí.

I přes zvláštní pakt Babiš – Zeman však současný premiér vlády v demisi za Pelikánem stále stojí. Je to překvapivé, jde totiž o druhý „výlev“ ministra spravedlnosti v nedávné době. Počátkem týdne totiž Pelikán označil Okamurovo hnutí SPD za fašistické. Výroky to byly jistě kontraproduktivní, protože Babiš právě i s SPD jedná o případné vládní podpoře. Současný spor se však týká ruského hackera Jevgenije Nikulina. O jeho vydání mají dlouhodobě zájem největší mocnosti – náš spojenec Spojené státy a Rusko. Zemanovo okolí zcela očekávaně lobbuje za to, aby Nikulin putoval nikoliv do USA, ale do Ruska.

Prezident Zeman, který odmítá, že je proruský, už za vydání do Ruska prosil u Pelikána dvakrát. Když neuspěl Zeman, Hrad vyslal kancléře Vratislava Mynáře i s dopisem Nikulinovy matky, který měl možná přispět k tomu, aby se Pelikán rozhodl „správně“. Finální slovo k vydání by měl dát právě ministr spravedlnosti. To, že se hradním nátlakem zatím nenechal ovlivnit, bychom měli hodnotit velmi pozitivně, ať už by Zemanovo okolí prosilo o vydání Nikulina do USA či do jakékoliv jiné země, která by o to případně požádala. 

Bude zajímavé sledovat, kdy Pelikán tlakům povolí. Klíčem k celé situaci bude zcela jistě premiér Babiš. Ten ve sporu nestojí na straně Zemana, jak by se dalo očekávat, ale zatím se kloní spíše k variantě, aby byl Nikulin vydán do Spojených států. "Mluvil jsem o tom s Pelikánem a určitě preferuji vydání do USA. Ale nemám na to žádný vliv," prohlásil nedávno premiér v demisi. Spojené státy viní hackera z krádeže dat sociálních sítí a domnívají se, že by mohl přispět k objasnění ruského vměšování do voleb a kybernetické války, kterou údajně vede.

Přetahování není u konce. Poradce Zemana Martin Nejedlý má velmi silné vazby na Rusko a lze očekávat, že pro vydání Nikulina do Ruska udělá cokoliv. Ostatně se s Babišem sešel už před prvním kolem prezidentské volby. Co řešili, není doteď jasné. Pro investigativce by byl ale jistě zajímavý úkol vztah mezi těmito pány rozklíčovat. Za Nikulinovo vydání do Spojených států zase lobbuje americký velvyslanec v Česku Stephen King, nakloněný současné Trumpově administrativě. V souboji velmocí na pozadí hackerské aféry se tak hraje nejen o to, kam bude nakonec vydán, ale také o to, jaký vztah mezi sebou bude mít premiér Andrej Babiš a prezident Zeman v dalších letech. Židle s Pelikánem se kývá a je otázkou, zda Babišovi bude ministr stát za to, aby ji podržel a možná si tak zadělal na problému s mnohdy mstivým prezidentem.