Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mikuláš Bek chce kandidovat do Senátu, chce získat podporu široké koalice stran

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Rektor Masarykovy univerzity chce pro svou kandidaturu do Senátu získat podporu široké koalice stran. Po Starostech a nezávislých, do jejichž klubu se v případě zvolení zařadí, jednal Mikuláš Bek také s TOP 09, Stranou zelených a brněnskou ODS. Dál jedná s Piráty.

Rektor se bude na podzim ucházet o hlasy voličů jako nezávislý v obvodu, kde mandát nyní vykonává Eliška Wagnerová zvolená za Zelené. Bývalá ústavní soudkyně křeslo v Senátu obhajovat nechce. Bekovou podmínkou pro vlastní kandidaturu bylo právě to, aby nestál proti Wagnerové. "Proti ní bych nekandidoval," řekl Bek v rozhovoru pro ČTK.

Druhou podmínkou byla podpora více stran a hnutí. S jejich zástupci chce podepsat smlouvu o organizačním zajištění kampaně a mechanismech konzultací v případě zvolení. Strany ale musí podle Beka respektovat to, že kandiduje jako nezávislý. V Senátu se chce věnovat vědě a vzdělávání, evropské politice a unijním fondům, ale také elektronizaci státní správy.

Podle předsedy brněnské ODS Roberta Kerndla podpora Beka ze strany občanských demokratů není definitivně dohodnutá. Sice s ním jednali, vše ale musí schválit celostátní vedení. Na Bekovi oceňuje Kerndl "akcent antiZeman a antiBabiš". "Když se podíváte na jeho životopis, tak je to jednoznačné," uvedl Kerndl.

S nabídkami politického angažmá za Bekem podle jeho slov v posledních měsících opakovaně přicházeli zástupci různých subjektů. Rozhodnutí kandidovat dozrálo postupně, posledním impulsem byl výsledek sněmovních voleb.

"Mikuláš Bek jasně ukázal, že je to člověk, který se nenechá zmanipulovat, je to člověk, který ukázal, co umí, dvakrát po sobě byl akademickým senátem zvolen rektorem, a je to člověk, který má jasné a čitelné názory. V takové situaci jsme považovali za nesmyslné hledat jiného kandidáta. Mikuláš Bek je člověk, na kterém se dokážou demokratické strany shodnout," řekl dnes ČTK poslanec TOP 09 Vlastimil Válek.

Témata:  Mikuláš Bek ODS TOP 09 Senát Parlamentu České republiky Eliška Wagnerová

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy