reklama

Zhruba polovina podpisů pochází z demonstrace v Praze, kde odhadují organizátoři počet účastníků na 20.000. V pondělí během akce se odhady účasti pohybovaly kolem 10.000 lidí.

GIBS vyšetřuje zločiny policistů, celníků či dozorců. Volba Ondráčka vzbudila kontroverze, protože se jako člen SNB za totality podílel na násilném potlačování protirežimních demonstrací a později neprojevil za svůj podíl na zásazích proti demonstrantům lítost.

Podle organizátorů bylo protestujících v celé republice přes 30.000. Lidé také podepisovali petici za volbu nového předsedy komise pro kontrolu GIBS. "Petiční archy ještě kolují mezi lidmi i na internetu," sdělila organizátorka demonstrace Lucie Kohoutová. Archy budou předány 7. března petičnímu výboru Sněmovny. "Lidé už se prostě nechtějí stydět za svou politickou reprezentaci a nechtějí, aby se opakovaly nesporné chyby minulosti," doplnila Kohoutová.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v pondělí uvedl, že dnes projednají poslanci ANO návrh na odvolání Ondráčka. I komunisté situaci kolem Ondráčka proberou na dnešním jednání poslaneckého klubu. Představitelé ODS, Pirátů, ČSSD a STAN připomněli, že Babiš sám při páteční volbě předsedy komise pro kontrolu GIBS ve Sněmovně nebyl a že bez hlasů poslanců ANO by se Ondráček do čela komise nedostal. Předseda ODS Petr Fiala na demonstraci v Brně uvedl, že občanští demokraté dnes ve Sněmovně navrhnou odvolání Ondráčka z vedení komise.