Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza kolem Ratha znovu spěje k rozsudku

Rath, David
Rath, David
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - David Rath dnes neúspěšně žádal soud, aby byly v jeho korupční kauze doplněny důkazy. Chtěl například vyslechnout současného předsedu ČSSD Jana Hamáčka, který byl před šesti roky volebním manažerem strany. Soud zamítl také žádost Rathova obhájce Adama Černého, který chtěl vyslechnout třeba ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), nebo provést jako důkaz komunikaci mezi policií a státním zastupitelstvím.

Rath po soudu chtěl, aby znovu vyslechl další z obžalovaných Ivanu Salačovou, která má v kauze roli spolupracující obviněné a vypovídala proti ostatním. Zopakoval také, že by případ měl řešit jiný soud.

Podle Ratha by jeho kauza mohla souviset s financováním ČSSD. "Pan Hamáček byl v rozhodném období volebním manažerem ČSSD a byl to on, který po Kottových, i po dalších, včetně mě, požadoval shánění finančních prostředků," řekl Rath. Podle něj tyto prostředky v minulosti k Hamáčkovi plynuly.

Soud však dokazování ukončil a na 20. března naplánoval závěrečné řeči. Nejprve začne státní zástupce Petr Jirát a po něm bude následovat 11 obžalovaných a jejich advokátů. Očekává se, že potrvají několik dní.

Krajský soud v Praze Rathovi v červenci 2015 uložil trest 8,5 roku vězení za přijímání úplatků v souvislosti s manipulováním veřejných zakázek ve středních Čechách. Za hlavní organizátory trestné činnosti obžaloba považuje Kateřinu Kottovou a Petra Kotta, kteří podle spisu přizpůsobovali veřejné zakázky za Rathova vědomí i aktivní podpory "velkým hráčům", kdy jednoho z těchto soutěžitelů za úplatek zvýhodnili, zatímco ostatní mu záměrně dělali "křoví". Ve zrušeném rozsudku jim za to soud vyměřil 7,5 roku vězení.

Policie všechny pozatýkala v květnu 2012. Soudy se kauzou zabývají od roku 2013. První rozsudek padl v roce 2015. O rok později ho však zrušil vrchní soud kvůli použitým odposlechům a věc vrátil k novému projednání. Loni se případ dostal k Nejvyššímu soudu, který naopak rozhodl o tom, že odposlechy lze použít jako důkaz. Nyní tak celou kauzu se všemi obžalovanými řeší soud, který původně vynesl odsuzující verdikt.

Témata:  David Rath 1 Kauza: Rath Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy