reklama

"Z evidence ÚP ČR odešlo v únoru více než 41 tis. lidí. Řada z nich nachází uplatnění díky postupnému rozjezdu sezónních prací zejména ve stavebnictví, gastronomii, zemědělství nebo třeba cestovním ruchu. Zároveň v horských střediscích stále trvá zimní turistická sezóna. V nadcházejících měsících bude nezaměstnanost s největší pravděpodobností i nadále klesat, uvedla generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci předchozího měsíce okresy Praha-východ (1,3 %), Rychnov nad Kněžnou (1,4 %), Praha-západ (1,8 %), Benešov (1,9 %), Pelhřimov, Plzeň-město, Jičín a Mladá Boleslav (shodně 2,1 %). Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 36 regionů. Nejvyšší byl v okresech Karviná (7,8 %), Jeseník (7,4 %), Most a Znojmo (oba 7,1 %), Bruntál (6,8 %), Ostrava-město (6,6 %), Hodonín (6,2 %) a Chomutov (5,9 %). Podíl nezaměstnaných mužů poklesl na 3,8 % a žen na 3,7%.

Volných pracovních míst evidoval úřad práce v únoru zhruba 239.250, což bylo přibližně o 8500 více než v lednu. Na jedno volné pracovní místo připadá v průměru 1,2 uchazeče. Z toho nejvíce na Karvinsku (7,7), naopak nejmenší konkurence byla v okresech Pardubice a Praha-východ, v obou regionech připadal na pět míst jeden uchazeč.

Zaměstnavatelé měli v únoru největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, pomocníky ve výrobě, montážní dělníky, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, uklízeče a pomocníky v hotelích a dalších objektech, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, kuchaře (kromě šéfkuchařů) a pomocné kuchaře nebo svářeče, řezače plamenem a páječe. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory.
Právě v této oblasti se zaměstnavatelé nejčastěji potýkají s problémem najít
kvalifikované zaměstnance.

V této souvislosti je ale třeba poukázat na fakt, že uchazeči o zaměstnání z evidence Úřadu práce ČR nejsou pro zaměstnavatele jediným zdrojem pracovní síly na trhu práce. O tom, kterého zaměstnavatele si zaměstnanec nakonec zvolí, rozhoduje řada aspektů - výše mzdy, benefity, dobře nastavená firemní kultura zaměstnavatele nebo třeba jeho ochota ustoupit z původních požadavků.

Úspěch sklízí též pilotovaný příspěvek na dojížďku, který ÚP ČR poskytuje od dubna 2016. Do konce února 2018 o něj požádalo celkem 6 415 zájemců. Nejvíce v Moravskoslezském (1 811), Olomouckém (1 535), Jihomoravském (626) a Ústeckém (605) kraji. Jen v únoru přijal Úřad práce ČR 295 žádostí. Se 4 181 žadatelem už uzavřel dohodu o poskytnutí příspěvku (s 365 z nich v únoru). V jejich rámci přiznal měsíční částku většinou ve výši 1 500 a 2 500 Kč. Podpoření uchazeči nejčastěji dojíždí do práce 10 – 25 a 25 – 50 km.

Jsou mezi nimi lidé různých profesí, např. administrativní pracovníci, výrobní dělníci, prodavači, automechanik, lakýrník, vychovatel, zdravotníci, programátor, skladníci, učitelé nebo třeba obchodní zástupce. Lidé mohou žádat také o jednorázový příspěvek na přestěhování se za prací ve výši 50 000 Kč. Dosud tak učinilo 261 zájemců.

Roste i počet pozic pro výkon veřejné služby (VS), které má ÚP ČR nasmlouvané s jejími organizátory, především obcemi, nestátními neziskovými organizacemi nebo třeba základními a mateřskými školami. Celkem jich úřad eviduje 12 026. Nejvíce pak v Ústeckém (3 213), Moravskoslezském (1 660), Středočeském (1 451) a Jihomoravském (1 152) kraji. A nejedná se jen o činnosti při zajištění čistoty ulic a dalších veřejných prostranství a zeleně, ale i o aktivity, které lidé vykonávají během veřejnosti přístupných sportovních, kulturních a obdobných akcí a v neposlední řadě během pomocných činností při poskytování sociální péče (např. při ambulantní a terénní sociální službě) apod. Dosud na veřejnou službu nastoupilo 4 556 klientů.