Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslední samec nosorožce severního bílého zemřel. Přesto lze ještě tento druh zachránit

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Dvůr Králové nad Labem - Poslední dvě samice nosorožce severního bílého Nájin a Fatu, které patří Zoo Dvůr Králové, žijí nyní v keňské rezervaci Ol Pejeta. Poslední na světě žijící samec Sudán uhynul na stáří a nemoc v pondělí. Náklady na záchranu druhu umělou reprodukcí se odhadují na miliony amerických dolarů.

Na projektu záchrany druhu nosorožce severního bílého spojily síly odborníci ze ZOO Dvůr Králové nad Labem a rezervace Ol Pejeta s vědci z IZW Berlín, z instituce Avantea z italské Cremony a z Kenya Wildlife Service.

"V dohledné době se pokusí vůbec poprvé odebrat vajíčka ze severních samic žijících v Ol Pejetě. Poté se pokusí o jejich oplodnění semenem uchovaným ze samců a následné vložení embrya do příbuzných samic bílého jižního nosorožce jako náhradních matek," uvedl vedoucí mezinárodních projektů dvorské zoo Jan Stejskal.

Ředitel dvorské zoo Přemysl Rabas připomněl, že Sudán byl posledním nosorožcem bílým severním, který se narodil v divočině. "Jeho smrt je krutým symbolem lidské přezíravosti k přírodě a zarmoutila všechny, kdo Sudána znali," uvedl.

Nejmodernější buněčné technologie však podle něj mohou být využity pro ochranu kriticky ohrožených zvířat. "Může to znít neuvěřitelně, ale s využitím nově vyvíjených technologií by dokonce i Sudán ještě mohl mít potomky," uvedl Rabas.

Sudán, Fatu, Nájin a samec Suni byli ze Dvora Králové převezeni do Keni v roce 2009 jako poslední čtyři zvířata schopná reprodukce. Předpokládalo se, že africké podnebí a vegetace, tedy prostředí blízké tomu, v němž se tento druh přirozeně vyskytoval, poskytne čtveřici vhodnější podmínky pro rozmnožování. Od příjezdu do Ol Pejety byla zvířata ze Dvora pod nepřetržitým ozbrojeným dohledem a ošetřovatelé jim hned začali podávat doplňkové krmivo. Navzdory tomu, že bylo pozorováno opakované páření, žádná ze samic úspěšně nezabřezla.

V roce 2014 byly zahájeny přípravy na spojení Nájin a Fatu se samcem příbuzného nosorožce bílého jižního v naději, že by případné mládě, kříženec, v sobě nosilo alespoň část genů severního poddruhu. Ani tento pokus se nezdařil. Vyšetření obou samic později odhalilo, že ani jedna z nich už není schopna přirozené reprodukce a že jen jedna z nich by teoreticky mohla zabřeznout pomocí metod umělé reprodukce. Úhyn samce Suniho v říjnu 2014 odborníky utvrdil v tom, že je nutné najít jiné řešení záchrany druhu, tedy umělou reprodukcí.

Témata:  nosorožci zvířata

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy