Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Summit EU by měl odsoudit útoky v Británii i Sýrii, míní senát

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Čeští zástupci by měli podle senátního evropského výboru prosazovat, aby summit EU ve čtvrtek ostře odsoudil turecké útoky v Sýrii s dopadem na civilní obyvatelstvo.

Stejně tak by se měl postavit k útoku nerovovou látkou novičok v Británii. EU by v obou případech měla přijmout vůči původcům odpovídající a dostatečně razantní opatření, doporučil výbor.

"Vzhledem k tomu, že ČR patří k několika členským státům EU, které byly mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí označeny jako možný zdroj nervového jedu použitého během útoku v Salisbury, považujeme za velmi důležité, aby Evropská rada toto osočení projednala a zaujala k němu společný postoj," uvedl předseda výboru Václav Hampl z klubu KDU-ČSL.

Latkou zvanou novičok byli počátkem března v Británii otráveni bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera. Při otravě byla podle několika zdrojů použita nervově paralytická látka vyvinutá v někdejším Sovětském svazu. Britové viní z útoku Rusko, které to odmítá. Ruské ministerstvo zahraničí v sobotu uvedlo, že použitá látka mohla pocházet z Česka, Slovenska, Švédska nebo Británie.

Premiér Andrej Babiš toto tvrzení označil za lživé, ministr zahraničí Martin Stropnický (oba ANO) za absurdní. Rusko podle něj své tvrzení nijak nedoložilo. Skupina senátorů včetně předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) už v pondělí vyzvala vládu jako celek, aby se proti ruskému tvrzení ohradila. Sněmovna hlasy ANO, SPD a KSČM v úterý odmítla návrhy ODS a TOP 09, aby se záležitostí zabývala a obvinění odsoudila.

Témata:  Summit EU Sýrie Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy