reklama

Jak již dříve uvedli zástupci Českomoravské drůbežářské unie, do obchodů se vejce dodávají za zhruba 1,7 koruny, republiková cena pro zákazníka byla v polovině března podle Českého statistického úřadu 3,78 koruny, například v Praze pak za čtyři koruny.

Česká distribuční mimo jiné analyzuje slevové letáky, které sama rozváží. "V letákových akcích jsou k mání nejžádanější bílá vejce, a to od dvou korun za kus," uvedl ředitel společnosti Petr Sikora. Řetězce do předvelikonočních akcí zařadily také křepelčí vajíčka a barvená vejce uvařená natvrdo. Křepelčí vejce stojí v akci 2,5 koruny, vejce natvrdo pak pět korun.

Nejvýhodnější jsou velká balení po 30 kusech, v nichž vajíčka vyjdou na 2,16 koruny za kus. Nejčastěji jsou promována vejce velikosti M s průměrnou cenou 2,43 koruny za kus. Menší vajíčka velikosti S jsou v průměru za dvě koruny, velká vajíčka velikosti L za tři koruny za kus.

Na skořápce každého vejce musí být kódované informace o chovu, výjimka je u podniků do 50 nosnic. První číslo na vejci označuje, o jaký typ chovu drůbeže jde, dále je na něm označení země původu a registrační číslo chovu. Pokud jde o chov v ekologickém zemědělství, je první číslo kódu 0. Pokud jde o chov ve volném výběhu, značí se 1, dvojka znamená chov v halách na podestýlce a trojka chovy v obohacených klecích.

Před letošními Velikonocemi budou zvýšené kontroly dovozových vajec, zejména z Polska. Podle tvrzení polských médií se až v 80 procentech tamních chovů používají antibiotika, uvedlo české ministerstvo zemědělství.