Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Finanční správa už dostala 1,5 milionu daňových přiznání, je třeba ho odevzdat do 3. dubna

Daně, ilustrační foto
Daně, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Daňové přiznání je třeba letos odevzdat do 3. dubna, v případě využití služeb daňového poradce do 2. července. Finanční správa do čtvrtka obdžela 1,54 milionu daňových přiznání za loňský rok. 1,36 milionu přiznání připadá na fyzické osoby a 179.000 na firmy.

V případě, že se podání daňového přiznání opozdí o pět pracovních dnů, sankce nehrozí. Následné sankce za každý den prodlení činí 0,05 procenta ze zaplacené daně. Maximální postih je pět procent z daně či 300.000 korun. Pokud daňové přiznání není odevzdáno vůbec, a to ani po výzvě úřadu, pokuta je minimálně 500 korun.

Formulář lze na úřad zaslat poštou, donést nebo podat přes internet. Na internetových stránkách Finanční správy je možné formulář vyplnit včetně kontroly správnosti propočtu a zaslat ho finančnímu úřadu elektronicky buď prostřednictvím daňového portálu, nebo datové schránky.

Jestliže má daňový subjekt či jeho zástupce zpřístupněnou datovou schránku nebo má zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, je povinen podat daňové přiznání pouze elektronicky. A to buď prostřednictvím aplikace Elektronická podání pro Finanční správu, nebo přes datovou schránku. Za nedodržení povinné elektronické formy hrozí pokuta 2000 korun.

Poplatníci, kteří si zvolí osobní odevzdání na finančním úřadě či územním pracovišti, mohou využít rozšířené úřední hodiny. Poslední den, 3. dubna, budou podatelny otevřeny od 08:00 do 18:00.

Loni správa zaevidovala za rok 2016 zhruba 2,6 milionu daňových přiznání k daním z příjmů. Z toho 2,2 milionu od fyzických osob a 400.000 od firem.

Témata:  daně Finanční správa České republiky (FÚ) ekonomika

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy