Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi nejvíce věří armádě. Církve a neziskovky propadly

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Foto: Army.cz

Praha - Mezi institucemi veřejného života se největší důvěře Čechů nadále těší armáda, policie a soudy. Nejhůře naopak dopadly církve, tisk a neziskové organizace, ukázal aktuální průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Armádě nyní důvěřuje 69 procent respondentů, policii 66 procent a soudům 56 procent. V případě policie jde o vůbec nejvyšší podíl důvěřujících od začátku sledování v roce 1994, stejná hodnota byla zjištěna také v září 2014. "Důvěra veřejnosti k armádě a soudům je v současnosti druhá nejvyšší od roku 1994, kdy vyšší důvěru jsme zaznamenali rovněž v září 2014," uvedli autoři průzkumu.

Bankám věří 54 procent lidí, rádiu 52 procent a výzkumům veřejného mínění 49 procent. Internet má důvěru 46 procent dotázaných, odbory mají důvěru 41 procent občanů. U odborů je nejvyšší podíl odpovědi "nevím", a to 22 procent.

Televizi sice věří 43 procent lidí, ale 54 procent ji vyjádřilo nedůvěru. Tisku důvěřuje 39 procent lidí, neziskovým organizacím 36 procent a církve mají důvěru pouhé čtvrtiny dotázaných.

V březnovém průzkumu statisticky významně vzrostla důvěra u všech médií. V případě tisku to bylo o devět procentních bodů, televize si polepšila o osm procentních bodů, rádio o šest procentních bodů a výzkumy veřejného mínění o pět procentních bodů.

Důvěra k církvím se výrazně propadla ve druhé polovině roku 2012, následně mírně vzrostla a od té doby kolísá kolem jedné čtvrtiny. "Církve nadále zůstávají vnímány hůře, než byly v období před propadem souvisejícím patrně s církevními restitucemi," uvedlo CVVM.

Témata:  Češi průzkumy Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy