Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Osekané rozpočty: sněmovna dostane do rozpočtu o 10 milionů méně, Hrad o sto

Pražský hrad
Pražský hrad
Foto: Mediafax

Praha - Poslanecká sněmovna by měla mít v rozpočtu na příští rok o 10,3 milionu korun méně, než jí přidělil letošní schválený rozpočet. Hospodařit by měla s výdaji 1,34 miliardy korun. Senát by měl mít v rozpočtu proti letošní schválené částce o 4,5 milionu korun navíc, tedy 605,2 milionu korun. Návrhy základních údajů rozpočtů obou parlamentních komor dnes schválil sněmovní rozpočtový výbor. Vláda je bude muset při sestavování celkového návrhu rozpočtu zapracovat.

V návrhu sněmovního rozpočtu klesly například výdaje na odchodné poslanců, a to o víc než 52 milionů. Očekávané zvýšení platů poslanců by mělo naopak představovat nárůst výdajů o 33,2 milionu korun. Běžné výdaje Sněmovny by však měly klesnout o víc než 19 milionů korun. Na straně příjmů by Sněmovna měla odvést do rozpočtu stejně jako letos 16 milionů korun. Pro schválení návrhu rozpočtu Sněmovny hlasovalo všech 11 přítomných členů výboru.

V návrhu rozpočtu Senátu není rozpočtováno odchodné senátorů, protože příští rok není pro Senát rokem volebním, informoval senátní kancléř Jiří Uklein. Očekávané navýšení platů senátorů včetně příslušenství si vyžádá nárůst výdajů o 17,9 milionu korun.

Kancléř Uklein na dotazy některých poslanců obhajoval nutnost investic do senátních budov, poukazoval přitom na jejich stáří i na to, že jejich rekonstrukce v 90. letech byla dělána ´hodně horkou jehlou´. "Je přece nenormální, aby se ani ne po 20 letech musely spravovat všechny střechy," podotkl. "Podle mých propočtů bychom měli ročně investovat vzhledem k objemu našeho rozpočtu zhruba 46 milionů, což se neděje," řekl.

Kancelář prezidenta republiky by měla mít v rozpočtu na příští rok 389,4 milionu korun. Návrh rozpočtu s těmito výdaji dnes podpořil sněmovní rozpočtový výbor. Proti letošku jde o pokles o 110 milionů korun.

Důvodem je nižší objem výdajů na investice, který souvisí hlavně s ukončením investice do sanace svahů u vodní nádrže Klíčava v lánské oboře. Návrh rozpočtu Hradu, jak ho schválil výbor, dostane vláda, která ho zapracuje do návrhu státního rozpočtu na příští rok.

Vlastní prezidentská kancelář by měla mít na výdaje 125 milionů korun, Správa pražského hradu by měla dostat téměř 232 milionů korun a příspěvek na lesní hospodářství v Lesní správě Lány má představovat zhruba 32 milionů. Návrh rozpočtu počítá i s navýšením výdajů na plat prezidenta o 436.800 korun a navýšení víceúčelové paušální náhrady výdajů o 406.800 korun.

Návrh rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky přišel poslancům představit zástupce kancléře Petr Mužák. Poslankyni Věře Kovářové (STAN) se nelíbilo, že nedorazil přímo kancléř Vratislav Mynář, který se z dnešního jednání omluvil z pracovních důvodů.

Podle poslankyně bylo dobrým zvykem, že rozpočet obhajoval přímo kancléř. Vznesla i další výhrady, mimo jiné uvedla, že kancelář odmítá poskytovat některé informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Neúspěšně navrhovala přerušit projednávání návrhu rozpočtu do příštího zasedání výboru v červnu, aby se ho zúčastnil i kancléř.

Témata:  rozpočet Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Pražský Hrad

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy