reklama

"Domníváme se, že komise zvolila cestu špatným směrem," řekla na jednání Vladimíra Drbalová ze Svazu průmyslu a dopravy. Opatření by podle dřívějšího vyjádření eurokomisařky Věry Jourové mělo obsahovat možnosti flexibilní práce, otcovskou dovolenou, změny v rodičovské, ale i zaměstnavateli žádané investice do jeslí a školek.

"Historicky je česká společnost zvyklá na to, že matky jsou s dětmi doma dlouho," uvedla Kateřina Štěpánková z ministerstva práce a sociálních věcí. Podle odborů je problematické i to, že se mzdy matek po dobu rodičovské nevalorizují, což se odráží i v budoucí výši důchodu ženy.

Jaromíra Kotíková z Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí dodala, že české ženy nemají zájem zkracovat si pracovní úvazky z finančních důvodů. "Zaznamenali jsme, že pokud dochází ke snižování úvazků, je to maximálně o jednu nebo dvě desetiny," uvedla s tím, že takový výpadek je pro zaměstnavatele složité vykrýt jiným pracovníkem.

Podle firem budou i případné flexibilní úvazky obtížně zvládnutelné, protože v Česku je stále výrazné zastoupení průmyslových podniků. Organizačně náročné to ale bude i třeba pro služby. "Pokud si rodiče budou vybírat dovolenou po částech, jednou dopoledne, pak odpoledne, dva dny a pak tři dny, bude to pro podniky nesmírně zatěžující," dodala Drbalová. Zaměstnavatel podle ní musí mít pracovníky tam, kde je potřebuje, a v době, kdy je potřebuje.

Odbory podle Lucie Studničné z Českomoravské konfederace odborových svazů s flexibilní pracovní dobou problémy mít nebudou, pokud bude skutečně oboustranná. "V současné době je vyžadovaná spíš jen od zaměstnanců," dodala.

Konkrétní uspořádání vztahu mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem by podle Víta Jáska z Unie zaměstnavatelských svazů měl stát nechat na dohodě mezi nimi a moc do ní nevstupovat.

Načasování balíčku je podle Kariny Kubelkové z Hospodářské komory ČR v době rekordně nízké nezaměstnanosti nevhodné. Zaměstnavatelé mají problémy sehnat pracovní sílu s potřebnou kvalifikací. Rezervy na trhu práce jsou minimální včetně studentů, matek na mateřské či zdravotně postižených, kterým se zaměstnavatelé podle ní snaží vycházet vstříc.

Podle nové směrnice a úpravy některých stávajících směrnic by se měla rozšířit i práce z domova, částečné úvazky či sdílená místa. Otcovská dovolená by měla být zavedena v celé EU. Trvat by měla aspoň dva týdny a platit by se podle Jourové měla z nemocenského pojištění.

Změny by čekaly i rodičovskou, úprava by měla obsahovat "víc pobídek pro muže". Například určitá doba rodičovské dovolené by byla vymezena jen jim. Pružně by se měly čerpat také rodičovské příspěvky - buď naráz, nebo postupně.

Europoslanci dnes zahájili svou návštěvu Česka, kromě diskuse se zástupci zaměstnavatelů, odborů a dalších organizací se sejdou také s českými poslanci a senátory. Navštíví také Škodu Auto v Mladé Boleslavi a centrum sociálních služeb v Obrnicích na Mostecku jako příklad úspěšného projektu v sociálně vyloučené lokalitě.

Podle europoslankyně Martiny Dlabajové (za ANO) se členové výboru zajímají hlavně o zaměstnávání mladých. Česko by mělo posloužit jako příklad dobré praxe. "Jsme v tom premianti. Jinde je až padesátiprocentní nezaměstnanost mladých," řekla už dřív členům sněmovního sociálního výboru Dlabajová. Podle ní je přínosný ale i pohled zvenčí od europoslanců z jiných zemí na situaci v Česku.