reklama

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš podle něj selhal, když víc než půl roku od voleb v zemi neexistuje vláda s důvěrou. Hlasování také ukázalo, že hnutí ANO nepodpořili ti, o které se opíralo doposud, tedy komunisté a hnutí SPD, uvedl. Výsledek hlasování přivítali také lídři TOP 09, lidovců a ČSSD.

Předsedkyně branného výboru Jana Černochová (ODS) s odkazem na čtvrteční vyjádření prezidenta Miloše Zemana o druhém jmenování Andreje Babiše premiérem v příštím týdnu řekla, že poslanci ODS mají za to, že vláda s důvěrou nakonec vznikne. "Nechtěli jsme riskovat, že by došlo k obstrukci a vojáci nemohli vyjet," řekla.

Stanjura poukázal na to, že v hlasování vládní hnutí ANO nepodpořili poslanci KSČM a hnutí SPD. "I ta vláda (ANO, ČSSD s podporou KSČM) dala tomuto hlasování pouhých 84 hlasů," konstatoval. Dodal, že pověst země zachránili poslanci skutečné opozice.

"Schválení misí je pro věrohodnost České republiky před našimi partnery a spojenci naprosto zásadní. Nemůžeme se tvářit, že dění ve světě se nás netýká, ostatně děláme to i pro sebe. Tím, že pomáháme i ve vzdálené zemi, chráníme před nebezpečím sami sebe," uvedl k hlasování místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Spornou misi v Pobaltí označil za paradoxně naprosto bezproblémovou z hlediska mezinárodního práva. "Rozhodnutí o zřízení posílené předsunuté přítomnosti NATO v Pobaltí přijaly členské země NATO již před dvěma lety na summitu ve Varšavě za naší podpory. Byla by strašná ostuda tuto misi neschválit a je dobře, že k tomu nedošlo," konstatoval.

Také předseda ČSSD Jan Hamáček je s výsledkem hlasování o misích spokojen. "Jsem rád, že v této otázce je jasno, že naši vojáci mají jistotu o tom, kam a za jakých podmínek budou vyjíždět. Splnilo se i to, co požadovala sociální demokracie, abychom neustupovali z našich spojeneckých závazků," řekl novinářům. Podle něj by mise do budoucna neměly znamenat ani problém z hlediska komunistické podpory pro případnou menšinovou vládu ANO a ČSSD, i když KSČM s vysláním vojáků nesouhlasila. "Vycházím z toho, že tímto hlasováním je rozhodnuto de facto pro celé volební období," řekl Hamáček.

I lidovci uvítali, že Sněmovna zahraniční mise schválila. "Je to zodpovědné vůči našim vojákům, je to zodpovědné vůči naší armádě. Je důležité, aby naše armáda měla čas se na zahraniční mise připravit," řekl šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. Za jednu ze zásadních misí označil vyslání vojáků do Pobaltí, kde podle něj naplňují hlavní důvod existence NATO, a to sdílenou obranu a soudržnost aliančních partnerů. Podotkl také, že by sice bylo lepší, kdyby vyslání vojáků předkládala vláda s důvěrou, bezpečí vojáků má ale přednost před stranickým handrkováním.