Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza opilého Rusa, který zabil kolumbijskou turistku, jde k soudu

alkoholtester
alkoholtester
Foto: dTest.cz

Praha - Kauzu opilého ruského řidiče Olega Gubina, který o silvestrovské noci zabil na přechodu kolumbijskou turistku, bude nakonec projednávat pražský městský soud namísto soudu obvodního. Vrchní soud dospěl k závěru, že "rozhodně nelze vyloučit" případné překvalifikování skutku z nedbalostního usmrcení na přísněji postižitelné úmyslné obecné ohrožení. Na dotaz ČTK to dnes sdělila mluvčí městského soudu Markéta Puci.

Z kamerových záznamů je podle Vrchního soudu v Praze zřejmé, že jízda obžalovaného byla zcela bezohledná a bez jakékoliv opatrnosti a že "naprosto extrémně" překročila ještě přijatelnou míru rychlosti. Soud poukázal i na to, že Gubin takto jel v samém centru hlavního města, které z pohledu řidiče představuje nepřehledný terén, a navíc tehdy, když se na chodnících i ve vozovce pohybovaly skupiny lidí slavící Nový rok.

Soudci upozornili rovněž na to, že na Gubinovu jízdu muselo podle záznamů zareagovat sedm chodců, nikoliv pět, jak uvádí obžaloba. "Ohroženi byli samozřejmě všichni," podotkli.

Pokud by pražský městský soud skutek vyhodnotil jako obecné ohrožení, pak podle vrchního soudu zřejmě nepřipadá v úvahu, že by Gubinovi hrozilo 12 až 20 let za úmyslné způsobení smrti. Řidič ihned po činu zastavil a nesnažil se ujet. Za usmrcení ženy by tak mohl dostat od osmi do 15 let vězení. Jestliže soud skutek ve shodě s obžalobou označí "pouze" za usmrcení z nedbalosti, může poslat obžalovaného za mříže maximálně na osm let.

Gubin, který zanedlouho oslaví jedenačtyřicáté narozeniny, nadýchal po nehodě 2,28 promile alkoholu. Podle obžaloby před sražením turistky ohrozil dva jiné chodce poté, co se z ulice Na Perštýně vyřítil svým mercedesem do Spálené rychlostí 116 až 129 kilometrů v hodině. Předtím, než srazil šestadvacetiletou Kolumbijku, ještě v plné rychlosti naslepo couval a rozbil při tom zpětné zrcátko zaparkovaného auta.

Muž po nehodě putoval do vazby, odkud se po několika dnech dostal na základě návrhu státní zástupkyně. Navzdory tomu, že složil písemný slib a milionovou kauci, odjel po dokončení vyšetřování do Ruska. Pokud se jej nepodaří dostat zpátky do ČR na základě vydaného zatykače, projedná pražský městský soud obžalobu v jeho nepřítomnosti v rámci řízení proti uprchlému. Soudkyně Silvie Slepičková prozatím termíny hlavního líčení nestanovila.

Témata:  alkohol dopravní nehody Praha

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy